Magyar gazdaság

Nincs megállás: tovább csökken az infláció Magyarországon!

Augusztusban 16,4 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak, azaz immár hét hónapja mérséklődik az infláció, ami ugyan még mindig magas, de legalább már lőtávolságba került az egy számjegyű ütem, és szeptemberben jöhet a nagyobb ugrás.

Tovább csökkent az Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel közölt adatai szerint augusztusban 16,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak, míg júliushoz képest az áremelkedés 0,7 százalékos volt.

bolt
Fotó: Lang Róbert / Mediaworks

A júliusi 17,6 százalékos drágulás után a Világgazdaság elemzői konszenzusa az előző évhez képest 16,3 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,6 százalékos pénzromlást jósolt.

Tehát a mai adat megerősíti azt a feltételezést, hogy októberben vagy novemberben egy számjegyű lehet az infláció. Bár nem ismerjük az augusztusi kereseti adatokat, de jó esély van arra, hogy a múlt hónapban már minimálisan emelkedhettek a reálbérek.

Szintén kedvező hír, hogy a maginfláció, azaz az egyszeri hatásoktól megszűrt inflációs adat ugyancsak azt mutatja, hogy 

mérséklődik az árnyomás a magyar gazdaságban.

Míg az éves mutató 15,2 százalék volt, ennél érdekesebb a havi bázison index, amely 0,2 százalékkal nőtt, s ez már a második egymást követő hónap, amikor ilyen alacsony. Tavaly július–augusztusban ugyanez a mutató még 2-3 százalékos árnövekedést jelzett havi alapon, miközben a korábbi években, alacsony inflációs közegben ez általában maximum 0,1-02 százalék volt.

Elképesztően megdrágult a gáz és a cukor egy év alatt

Ami a konkrét adatokat illeti, az élelmiszerek ára 19,5 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (67,9 százalék), a büféáruké (29,6 százalék), a csokoládéé és kakaóé (25,8 százalék), a péksüteményeké (20,1 százalék), a párizsié és kolbászé (19,7 százalék). A termékcsoporton belül a liszt ára 10,4 százalékkal csökkent. A háztartási energia 34,7 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 47,1, az elektromos energia 25,3, a palackos gáz 25,2 százalékkal. A járműüzemanyagok ára 31,1 százalékkal emelkedett. 

A szolgáltatások 13,2 százalékkal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 24,6, a sport- és múzeumi belépők 20,4, a járműjavítás és -karbantartás 19,4, az üdülési szolgáltatás 18,1, a lakásjavítás és -karbantartás 16,2, a taxi 16,1 százalékkal került többe. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,7, ezen belül a szeszes italoké 16,4 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért 2,3, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 11,2 a fűtő- és főzőberendezésekért 9,5, az új személygépkocsikért 6,9, a szobabútorokért 6,1 százalékkal kellett többet fizetni, míg a használt személygépkocsikért 8,0 százalékkal kevesebbet. Az állateledelek ára 34,8, a mosó- és tisztítószereké 30,2, a testápolási cikkeké 18,3, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 8,4 százalékkal lett magasabb. 

Nagyon megdrágult a cukor, olcsóbb lett a liszt és a kenyér

Az élelmiszerek átlagosan 0,3 százalékkal drágultak júliushoz képest, ezen belül a cukor 54,6, a sertéshús 7,3, a baromfihús 2,5, a büféáruk 2,3, az étolaj 1,5, a csokoládé és kakaó 1,0 százalékkal többe került, 

míg a liszt 11,5, a tojás 9,5, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,0, a vaj és vajkrém 4,4, a kenyér 2,3, a tejtermékek 1,9 százalékkal kevesebbe kerültek.

A járműüzemanyagok ára 8,2 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkekért 1,6, a háztartási energiáért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ez utóbbin belül az elektromos energiáért 0,6 százalékkal, míg a vezetékes gáz ára nem változott.

Az üzemanyagárak elszálltak július vége óta

Mint korábban írtunk, az előzetes várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakulhatott az infláció, miután július utolsó hete óta gyakorlatilag elszállt a benzin és a gázolaj ára, az előbbi literje átlagosan 642 forintba, míg a gázolajé 651 forintba került augusztus végén, mindkettő 8 százalékkal volt magasabb, mint a hó elején. Ekkora áremelkedés pedig a pénzromlás dinamikájában is nyomot hagy, a fogyasztói kosárban mért súlyuk alapján mintegy 0,5 százalékos inflációs többletet jelentett. Emiatt már várható volt, hogy augusztusban még nem sikerül áttörni a 16 százalékos határt, korábban ugyanis az előrejelzések 15 és 16 százalék közötti drágulást prognosztizáltak.

Az erősödő verseny és a bázishatások miatt csökkent az infláció

Ugyanakkor a tavalyinál alacsonyabb világpiaci energiaárak, az egy évvel korábbinál erősebb forintárfolyam és az alacsony kereslet nyomán erősödő piaci verseny továbbra is támogatja az infláció mérséklődését. Ráadásul a hónap során az egyes élelmiszertermékekre bejelentett szélesebb körű árcsökkentések is pozitív hatást gyakoroltak, ugyan a kormány augusztustól kivezette az ártsopokat, eközben kiterjesztette a kötelező akciózás alá eső termékek körét is, amelyek esetében a korábbi 10 százalék helyett 15 százalékon kellett akciókat hirdetni. 

Októberben vagy novemberben lehet egy számjegyű a drágulás

Szeptemberben ráadásul kiesik a bázisból a rezsicsökkentés átalakításának hatása, 

csak ez a tényező 4,5 százalékponttal hozza lejjebb az árdinamikát, így az ősz első hónapjában 11-12 százalékra csökkenhet a fogyasztói árak emelkedésének üteme. 

Az egy számjegyű infláció már csak annyiban kérdéses, hogy októberben vagy novemberben sikerül-e elérni.

Nagy Márton: jelentős mérföldkő, hogy húsz százalék alatt van az élelmiszerinfláció

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint szerint hatékonyak a kormány infláció elleni lépései, ugyanakkor jelezte, hogy az üzemanyagárak emelkedése miatt várhatóan nem októberben, hanem novemberben lesz csak egy számjegyű az infláció.

 

infláció Központi Statisztikai Hivatal boltok fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek