A világ jelentős gazdasági övezetei az emelkedő kamatlábak ellenére a vártnál jobb gazdasági teljesítményt nyújtanak az idén, sőt jövőre is, így az olajkínálat erőteljes kereslettel találkozhat – áll a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kedden publikált szeptember havi jelentésében.

Opec,Organization,Of,The,Petroleum,Exporting,Countries.,Oil,Pump,Jack
Fotó: Shutterstock

A hírre a novemberi Brent nyersolaj határidős jegyzése 0,9 százalékkal, hordónként 91,49 dollárra, míg az októberi West Texas Intermediate (WTI) amerikai nyersolaj határidős jegyzése 1,2 százalékkal, 88,31 dollárra erősödött.

A Brent a múlt héten az elmúlt 10 hónap során először lépte át a 90 dolláros hordónkénti árfolyamot, miután Szaúd-Arábia és Oroszország bejelentették, hogy év végéig meghosszabbítják napi 1,3 millió hordós önkéntes termeléscsökkentésüket.

A világ olajkereslete jövőre napi 2,25 millió hordóval nő azután, hogy ebben az évben 2,44 milliós lesz a bővülés

– erősítette meg előző havi prognózisát az OPEC.

A kereslet emelkedését pedig az olajkartell szerint a globális gazdaság 2023-ban 2,7 százalékra, jövőre pedig 2,6 százalékra becsült növekedése hajtja, különösen a turizmus, valamint a légi és autós közlekedés fellendülése játszik ebben közre – teszik hozzá.

A globális olajkereslet minderre tekintettel már idén meghaladja a pandémia előtti szintet.

A feltörekvő országok – különösen India, Brazília és Oroszország – azonban további meglepetéseket is okozhatnak. Ráadásul ha az Egyesült Államok is megtartja jelenlegi lendületét, a bővülés a vártnál magasabbnak bizonyulhat.

Az OPEC kitermelése amúgy augusztusban napi 113 ezer hordóval, 27,45 millió hordóra emelkedett

– áll a jelentésben, mivel növekedett a nigériai és – az érvényben lévő amerikai szankciók ellenére – az iráni kitermelés is, több mint ellensúlyozva a szaúdi önkéntes kínálatszűkítés hatását.

A Brent árfolyama 3 hó
 

Irán, habár tagja az OPEC-nek, a szankciók miatt mentesült a szervezet által korábban elhatározott termeléscsökkentés kötelezettsége alól, Nigériában pedig korábban az ország belső problémái korlátozták a termelést.