Szaúd-Arábia gazdasága 1,2 százalékkal nőtt a második negyedévben éves szinten, ami enyhén meghaladja az elemzők 1,1 százalékos várakozását – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Ez enyhén elmarad az első negyedév 3,8 százalékos gyorsulásától. Az olajszektor 4,3 százalékkal zsugorodott a vizsgált időszakban, míg a nem olajipari tevékenységek 6,1 százalékkal bővültek, az utóbbit a belföldi kereslet pörgette.

Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump
Zsugorodott az olajszektor, de más ágazatok bővültek.
Fotó: Shutterstock

Az infláció júliusban éves szinten 2,3 százalékra lassult, az élelmiszereknél a pénzromlás mértéke 1,4 százalék volt, így az olajmonarchiában az áremelkedés sem okoz különösebb gondot. A közel-keleti ország gazdasága tavaly 8,7 százalékkal nőtt, ami az elmúlt évek egyik legjobb adata. Mindez lehetővé tette, hogy közel egy évtizede először többletet mutasson a sivatagi királyság költségvetése. Ehhez nagyban hozzájárult az amelyből profitált az olajexportőr ország.

A szaúdi gazdaság alakulása 2023. II. negyedév
 

Idén azonban mérséklődött az energiahordozó ára, így Rijád csökkentette a kitermelést: a kormány a héten jelentette be, hogy decemberig meghosszabbítja a napi egymillió hordós korlátozást. A szaúdi és az orosz önkéntes termelésmérséklésre az OPEC+ több termelője által tavasszal elfogadott, 2024 végéig tartó csökkentésen felül került sor. Az olajkartell és szövetségesei a piacokat is meglepve, április elején napi 1,16 millió hordós kihozatali mérséklésről döntöttek, emelkedő pályára állítva a fekete arany kurzusát.

Az olajárak alakulása hatással lesz a szaúdi gazdaság teljesítményére, bár a főleg energiahordozók exportjára támaszkodó közel-keleti országok igyekeznek diverzifikálni gazdaságukat, hogy kevésbé függjenek az olajtól. Szaúd-Arábiát különösen érdekli a mesterséges intelligencia, a videójáték-ipar és más ágazatok is.

Aranyhalat fogtak a szaúdiak a távközlési piacon

A petrodollárokban testet öltött arab tőke mindenhová beteszi a lábát, ahol profitszerzést szimatol, hogy a térség versenyképes és biztos bevételi forrást nyújtó portfólióval rendelkezhessen az olaj utáni időkben is. A szaúdi és az Öböl menti olajtermelők állami befektetési alapjai a legintenzívebb vásárlók a vállalati piacon (M&A). Így a brit Vodafone után már a Telefónicának is arab főrészvényese van.