Karin Kneissl 2017 és 2019 között volt osztrák külügyminiszter, és mindig közel állt az oroszokhoz, az esküvőjére is meghívta Vlagyimir Putyin elnököt, akivel táncolt is.

Vlagyimir Putyin részt vett a külügyminiszter 2018-as esküvőjén.
Fotó: AFP

„Társalapítója vagyok a GORKI központnak, és vezetem is. Mivel sok ott a munka, és az intézet rengeteg figyelmet igényel… úgy döntöttem, hogy ezért Szentpétervárra költözöm” – tudatta a TASZSZ orosz hírügynökséggel, amely kedden közölte a hírt.

A központot márciusban hozták létre, a honlapja szerint azzal a céllal, hogy „objektív elemzéseket készítsen az orosz politikai célkitűzések megoldásához”. A GORKI a Szentpétervári Állami Egyetemhez kötődik, ahol Putyin az 1970-es években jogot tanult – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Politico.

Kneisslt a szélsőjobboldali Szabadság Párt (FPÖ) delegálta a külügyi tárca élére, és éles bírálatokat kapott az orosz elnökhöz fűződő, igencsak szoros kapcsolatai miatt. Idén augusztusban Kneissl az ukrajnai invázió ellenére is Oroszországban nyaralt.

Másik keddi hír vele kapcsolatban, hogy Putyin mellett ő is felszólalt a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon, és bírálta, „skizofréniához” hasonlította Ausztria Oroszországgal kapcsolatos álláspontját.

Ausztria még mindig vásárol orosz gázt.
Fotó: Joe Klamar / AFP

„Az osztrák politikai és közvélemény nem fárad bele, hogy elítélje Oroszországot” – jelentette ki, hozzátéve, hogy 

megbélyegzik azokat, akik üzleti kapcsolatban maradtak Moszkvával, azt állítva róluk, hogy vér tapad a kezükhöz.

Valószínűleg részben Martin Selmayrra, az Európai Bizottság korábbi főtitkárára, az EB ausztriai képviseletének vezetőjére utalt, aki a múlt héten nagy vihart kavart, miután bírálta Ausztria orosz gázimportját, azzal vádolva Bécset, hogy „vérpénzt” fizet Moszkvának. A megjegyzés miatt Alexander Schallenberg jelenlegi osztrák külügyminiszter bekérette a hivatalába Selmayrt, de Bécs azóta igyekezett enyhíteni a vitát.

Ausztriát történelmi kapcsolatok fűzik Oroszországhoz. Miközben az ország támogatja az uniós szankciókat, és nyilvánosan bírálja Putyin nemzetközi jogsértéseit, kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn Moszkvával, és azon kevés uniós országok egyike, amelyek még mindig importálnak orosz gázt. A jelenlegi külügyminiszter arra is rendszeresen felhívja a figyelmet, hogy milyen csekély eredményt értek el szerinte a szankciók.