Ismét inflációt mértek Kínában: ugyan az augusztusi 0,1 százalék alacsonyabb a szakértők által vártnál, de legalább a legutóbbi, júliusi –0,3 százalékos adathoz képest a pozitív tartományba lépett, így csökkent a deflációs nyomás – írja a Reuters.

Fotó: AFP

Elemzők szerint a kínai kormánynak nagyobb lépéseket kell tennie a belső kereslet növelése érdekében, mert a Covid utáni fellendülése lassabb a vártnál, így a háztartások jövedelmi helyzete is bizonytalan. A lap által idézett szakértő szerint a számok lassú helyreállási folyamatra utalnak, míg az alig mérhető a belső kereslet visszafogottságának az eredménye.

A helyi statisztikai hivatal azt közölte, 

az előző év azonos időszakához képest átlagosan 1,7 százalékkal csökkent az élelmiszerek ára, igaz, a közelmúltban pusztító árvizek várhatóan változtatnak majd ezen a tendencián.

A szervezet már augusztusban is azt közölte, hogy a defláció csak átmeneti. Mint mondták, az inflációcsökkenést hamar maga mögött hagyja az ország, és az előrejelzéseikben gyors visszarendeződést várnak – ebben nincs egyetértés a szakértők között. Hozzátették, hogy a júliusi deflációs adatot a tavalyi magas bázissal lehet magyarázni.