Olaszország hét hónapon belül ütemtervet kíván előterjeszteni az atomenergia használatához való esetleges visszatérésről a lehetséges források és a szükséges intézkedések felsorolásával, valamint az egyéb kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ajánlásokkal és az időkeret lefektetésével – jelentette be szombaton az olasz kormány.
 

Fotó: AFP

Olaszország nem veszíthet időt. Egyértelmű cél kell legyen, hogy a következő években visszatérjünk a tiszta és biztonságos energiatermeléshez az új generációs nukleáris technológiával

– mondta Matteo Salvini infrastrukturális miniszter.
Salvini szerint Olaszország megfontolhatja innovatív nukleáris technológiák, példáula kis moduláris reaktorok (SMR) és a negyedik generációs AMR-reaktorok alkalmazását. 

1987-ben – egy évvel a csernobili atomkatasztrófa után – az olaszok népszavazáson az atomenergia használatának fokozatos kivezetéséről szavaztak. Az utolsó atomerőműveket 1990-ben állították le.

2009-ben az akkori kormányfő, Silvio Berlusconi bejelentette, hogy vissza akar térni az atomenergiához, de a fukusimai katasztrófa után felfüggesztette tervét. 2011-ben egy újabb népszavazáson mintegy 94,5 százalék szavazott az új atomerőművek építése ellen.
Salvini pártjával, a Ligával kampányol azért, hogy népszavazáson döntsenek Olaszország visszatéréséről az atomenergia-termeléshez. Ami – Salvini szavai szerint – lehetővé tenné az országban a legújabb generációs tiszta atomenergia termelését. Olaszország szomszédai atomerőművekkel termelnek energiát, és így versenyelőnyben vannak az olasz vállalatokkal szemben – mutatott rá Salvini.

Meghódította Európát a francia atomenergia

Németország nettó energiaimportőrré vált.