Az előttünk álló évben Magyarországon lehet a legmagasabb a bérek növekedése az Európai Unióban az osztrák Kienbaum tanácsadó cég elemzése szerint. Az osztrák sajtóban megjelent elemzés – melyet a Mandiner szúrt ki – alapján 

2024-ben hazánkban átlagosan 9,8 százalékkal emelkedhetnek a bérek, míg Németországban az emelkedés 4,7, Ausztriában pedig 6,5 százalék lehet csupán.

Architect,And,Engineer,Construction,Workers,Shaking,Hands,While,Working,At
Fotó: Shutterstock

Az unión kívül a legnagyobb bérnövekedés Argentínában lehet, ahol a tanácsadó cég szerint 41 százalék fölötti mértékben nőhetnek a fizetések, ez azonban messze elmarad az országot sújtó, éves szinten 88 százalékos inflációtól.

A jövő évi minimálbérrel kapcsolatos tárgyalásokat szerdán kezdte meg Magyarországon a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, de a múlt héten Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy 10-15 százalékkal nőhet a minimálbér.

Magyarország egy mutatóban már biztosan utolérte Ausztriát

Habár Magyarország gazdasági fejlettsége még mindig messze van Ausztriáétól, a gyorsforgalmi utak terén már nincs szégyenkezni valónk. Az Eurostat legutóbbi, 2021-es adatai szerint, amíg nyugati szomszédunknál 1749 kilométer autópálya szolgálja az autósok kényelmét, addig hazánkban 1850 kilométeren épült ki valamilyen osztottpályás útszakasz.