Az amerikai–kínai verseny felelősségteljes kezeléséről és a kommunikációs csatornák fenntartásáról tárgyalt Joe Biden amerikai elnök, amikor fogadta Vang Ji kínai külügyminisztert pénteken.

(FILES) US President Joe Biden (R) and China's President Xi Jinping (L) meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. China's top diplomat will pay a rare visit to Washington this week, the United States announced October 23, 2023, paving the way for a potential visit by President Xi Jinping aimed at keeping tensions in check. Foreign Minister Wang Yi, the highest-ranking Chinese official in the US capital in nearly five years, will visit from October 26 through October 28 against a backdrop of friction over trade, Ukraine, the Middle East, Taiwan and China's assertive actions at sea near the Philippines. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Hszi Csin-ping és Joe Biden folyamatosan tárgyal egymással.
Fotó: Saul Loeb / AFP

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök azt hangoztatta a találkozón, hogy a globális kihívások kezelésén az Egyesült Államoknak és Kínának közösen kell dolgoznia. A Fehér Ház korábbi bejelentése szerint Vang Ji megbeszélést folytat pénteken Jake Sullivannel, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával is, szintén a kommunikációs csatornák nyitva tartásának jegyében.

A Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora pénteken egy sajtóbeszélgetésen az elnök és a kínai külügyminiszter találkozóját azzal magyarázta, hogy a két nagyhatalom között intenzív a verseny, ami ehhez mérten intenzív diplomáciát kíván.

John Kirby elmondta, hogy a találkozó egy órán keresztül tartott, és azon amerikai részről szóvá tették a Dél-kínai-tenger felett a napokban történt incidenst, amikor egy kínai vadászgép az amerikai légierő egyik repülőgépéhez került veszélyes közelségbe.

A fehér házi illetékes kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egyelőre nincs mit bejelenteni Joe Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök tervezett találkozóját illetően.

Hszi Csin-ping: Kína nem akar egyeduralkodóvá válni

Nemzetközi összefogásra van szüksége a világnak a kínai elnök szerint. Hszi Csin-ping erről Bill Gates amerikai milliárdossal történt találkozóján beszélt. Kifejtette, hogy Kína fejlődése nem egy új hegemón kiemelkedését jelenti majd, hanem azt, hogy országa más nemzetekkel együttműködve dolgozik majd a fejlődés érdekében.

A kínai külügyminiszter csütörtökön tárgyalt Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, ami a tájékoztatás szerint a kétoldalú kapcsolatok széles körét, valamint globális kérdéseket érintett, ahogy

a két miniszter a meglévő nézeteltérések mellett az együttműködés lehetséges területeit próbálta megtalálni.

A héten ugyanakkor Pekingben tárgyalt és találkozott Hszi Csin-ping elnökkel Gavin Newsom, Kalifornia állam demokrata kormányzója, aki a hivatalos közlés szerint az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt, valamint a klímaváltozás elleni közös fellépést sürgette.