Nemzetközi gazdaság

Jól megy az ukrán gazdaságnak, kamatot vágtak, nagyobb GDP-növekedésre számítanak

Az infláció a vártnál gyorsabban csökken, miközben a gazdaság lendületesen bővül.

Az eddigi 20 százalékról 16 százalékra csökkentette az alapkamatot az ukrán jegybank csütörtökön, így már zsinórban harmadszor mérsékelt a kamatszinten.

A kamatmérséklésre számítottak az elemzők, miután az idén a vártnál gyorsabban csökken. A központi bank a döntéssel párhuzamosan javított az inflációs várakozásán, így már csak 5,8 százalékos drágulásra számít, szemben a korábbi 10,6 százalékos prognózissal.

The,Building,Of,The,Ukrainian,National,Bank,Stands,On,The
Fotó: Shutterstock

A jegybank jelezte, hogy még további kamatvágásra is lát lehetőséget idén, de jövőre már csak mérsékelt kamatcsökkentésnek lehet tere – írja a Reuters. Az ország gazdasága idén 4,9 százalékkal bővülhet, szemben a korábbi, 2,9 százalékos növekedést valószínűsítő jóslattal.

Az Ukrajnával szembeni orosz invázió után a jegybank 25 százalékra emelte a kamatszintet, hogy tompítsa a háború gazdasági sokkját. 

Az ukrán gazdaság tavaly az országból elmenekülő milliók, az infrastrukturális károk, a tengeri exportot lehetetlenné tevő orosz blokád hatására mintegy harmadával csökkent.

Azonban időközben az ukrán gazdaság képes volt alkalmazkodni a helyzethez, így az idei első kilenc hónapban 5,3 százalékkal bővült a kormány adatai szerint.

Az Ukrán Nemzeti Bank 4,9 százalékra javította a 2023-as GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
 

 

ukrán jegybank infláció kamatcsökkentés
Kapcsolódó cikkek