A kínai hatóságok négy kínai tartományban is vizsgálatot indítottak a Foxconn ellen. Az Apple iPhone készülékeit gyártó vállalat közölte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal.

(FILES) This file picture taken on February 22, 2013 shows a person walking past a Foxconn recruitment point in Shenzhen, south China's Guangdong province. Taiwanese tech giant Foxconn is under tax and land use investigations at several of its sites in China, state media reported on October 22, 2023. (Photo by AFP) / China OUT
Négy tartományban is vizsgálódnak a világ legnagyobb elektronikai gyártójával szemben a kínai hatóságok.
Fotó: AFP

A Foxconn egy tajvani multinacionális elektronikai vállalat, amely olyan cégeknek az eszközeit gyártja, mint az Apple, a Nintendo, a Nokia vagy a Sony.

A Global Times arról írt, hogy a kínai természeti erőforrások hivatala a Foxconn kulcsfontoságú telephelyein végzett helyszíni vizsgálatokat, Henan és Hupej tartományban – írta meg a BBC.

A Foxconn alapelvei közé tartozik, hogy mindenben megfelelünk a helyi törvényeknek

– írta a vizsgálatokra adott közleményében a vállalat.

A vizsgálat hetekkel azt követően indult, hogy a Foxconn alapítója, Terry Gou bejelentette: indul a tajvani választásokon az elnöki posztért – írta a CNN. Gou hangsúlyozta, hogy Peking annak ellenére sem fog nyomást helyezni rá, hogy a Foxconn kiterjedt üzleti tevékenységet végez Kínában. Annak érdekében, hogy a kínai kormány ne gyakorolhasson befolyást Gou-n keresztül a tajvani politikára, a milliárdos megszakította minden kapcsolatát a céggel. A választásokat 2024 januárjában tartják Tajvanon.

Taiwanese presidential electionTerry Gou, the founder and former chairman and chief executive officer of Foxconn, who plans to run as a candidate for presidential election of Taiwan, attends a press conference on Sep. 14, 2023. Gou announced that he had decided to nominate Tammy Lai, a musician, for vice president. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
A Foxconn alapítója, Tery Gou bejelentette, hogy indul a tajvani elnökválasztáson.
Fotó: AFP

Az nem világos, hogy a vizsgálatok összefüggenek-e Gou elnökválasztási terveivel, az elemzők úgy vélik, hogy ez a lépés megzavarhatja a kínai külföldi vállalkozások működését.

A Global Times az is megírta, hogy 

a természeti erőforrások minisztériuma mellett az adóhatóság is rászállt a Foxconn leányvállalataira Kuangtung és Csiangszu tartományban.

A kínai South China Morning Post megkereste a minisztériumot és az adóhatóságot azzal kapcsolatban, hogy milyen bűncselekmények gyanúja miatt indították el a vizsgálatot, de a kérdéseikre nem kaptak választ.

A kínai elemzők úgy vélik, hogy a 72 éves Gou-nak semmi esélye a győzelemre Tajvanon, annak ellenére, hogy a programját a Tajpej és Peking közötti viszony megoldására építette fel.

Mi következhet az USA és Kína technológiai háborújában?

A kínai technológiai szektort sújtó amerikai intézkedések, úgy tűnik, rövid távon hatékonynak bizonyulnak. A rövid távú hatás tehát drasztikus és egyértelmű, a közép- és hosszú távú megítélésében azonban már eltérnek a vélemények.