A tajvani Foxconn, a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, valamint az amerikai Nvidia szerdán bejelentették, hogy közösen fognak mesterséges intelligenciát fejleszteni (MI), a többi között önvezető elektromos autókhoz – írta a Reuters.

New,Taipei,City,,Taiwan,-,April,30,,2022:,Foxconn,Technology
Fotó: Shutterstock

Liu Loung-way, a Foxconn elnöke és Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója a tajvani vállalat éves tajpeji technológiai bemutatóján bejelentették, hogy úgynevezett „MI-gyárakat” építenének közösen, ahol a saját gyártású csipjeikre építve fejlesztenének mesterséges intelligenciákat.

Új korszakba lépett a technológia, amelynek az egyik legfontosabb úttörője a mesterséges intelligencia. Ezek fejlesztésére több globális adatközpontot is létrehoznánk, ahol a szakértőink a legmodernebb eszközök felhasználásával készítenének piacvezető termékeket

– jelentette be Huang. A két vállalat egyik első ilyen közös projektje egy újfajta önvezető elektromos autó lenne, amelyeket ilyen MI-gyárakban fejlesztenének ki.

Az adatközpontok lehetővé tennék, hogy a járművek által begyűjtött adatokkal folyamatosan fejlődhessenek a beépített robotpilóták, amelyek egyre nagyobb méretű adathalmazból tudnának dolgozni.

Az Nvidia, a világ legértékesebb csipgyártó vállalata közleményben tudatta, hogy az MI-gyárak az ő félvezetőit és szoftvereit használnák, köztük a csúcstechnológiát képviselő GH200 szupercsipet, amelynek értékesítését a fejlettsége miatt az Egyesült Államok nemrég betiltotta Kínában.

A vállalat árfolyama 2023-ban a háromszorosára nőtt, a piaci értéke pedig meghaladja az ezermilliárd dollárt, amit a csipjeinek az MI-alkalmazásokban betöltött központi szerepének köszönhetett.

Az NVidia árfolyama 1 éves
 

A Foxconn, az Apple legnagyobb beszállítója a személyi számítógépek és okostelefonok összeszerelésében elért sikereit szeretné megismételni, miközben a portfóliója elektromos járművek gyártásával bővül. A két cég az autonóm járműplatformok fejlesztését először januárban jelentette be, amihez a jelenlegi tervek szerint dedikált központokat hoznának létre.

Gyártási szolgáltató vállalatból versenyképes fejlesztővé alakulunk át, a mesterséges intelligencia pedig kulcsfontosságú lesz abban, hogy egyszerre minél több területen meg tudjunk jelenni

– jelentette be Liu. Szerdai bemutatójukon a cég új elektromos teherautójáról, a Model N-ről is lerántotta a leplet, amellyel egy új márkát indítanának el a közeljövőben.

Jun Seki, a Foxconn EV-részlegének a vezetője szerint 14 potenciális ügyféllel tárgyalnak, és olyan országokban terveznének gyártani, mint India vagy Japán.

A tajvani vállalat eredetileg az elektromos járműpiac 5 százalékát és a gyártásból származó 33 milliárd dollárnak megfelelő bevételt célozta meg 2025-re, de hosszabb távon a Foxconn sokkal agresszívabb célt tűzött ki, és a világ összes EV-jének a felét szeretné gyártani.

Nvidia: a félezer milliárd dollárt is meghaladja majd a mesterséges intelligencia piaca

A videókártya-gyártó vállalat egyik vezetője szerint közel 600 milliárd dolláros szegmens jön majd létre az MI fejlesztésére és működésének támogatására.