Az Európai Számvevőszék szerint tavaly egyes uniós ügynökségek nem kezelték olyan jól a pénzügyeket, mint a korábbi években. A 43 uniós ügynökségről szóló, ma közzétett éves jelentése szerint az Európai Számvevőszék négy ügynökség esetében nem tudott hitelesítő véleményt adni az uniós források elköltésének módjáról.

European,Court,Of,Auditors,In,The,City,Of,Luxemburg,-
Fotó: Shutterstock

Jelenleg 23 EU-s tagországban 43 uniós ügynökség működik, amelyek nagy hatással vannak az európai polgárok mindennapi életének olyan alapvető területeire, mint például a környezetvédelem, az egészségügy, a biztonság és az igazságügy. Az Európai Számvevőszék most ismét jóváhagyta a 2022. évi beszámolóikat és bevételeiket, kivéve az említett négy ügynökségét.

Indoklásuk szerint a négy ügynökségnél a helytelenül elköltött pénzeszközök összege túl magas volt, a becslések szerint összesen 28,2 millió euró. Közülük háromnál ez a szerződések helytelen odaítélésének és végrehajtásának, amíg a negyedik esetében az irányítási és ellenőrzési rendszerek hiányosságainak volt betudható. 

A közbeszerzési hibák miatt érintett ügynökségek a Bűnüldözési Képzési Ügynökség (CEPOL), a Nagyméretű IT-Rendszerek Üzemeltetési Igazgatását Végző Ügynökség (eu-LISA) és az Szerveinek Fordítóközpontja (CdT), az ellenőrzési rendszerek hiányosságaiban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) volt a vétkes. Összességében elmondható, hogy az ügynökségeknél idén növekedtek a közbeszerzési hiányosságok, és továbbra is ezek a fő okai annak, hogy több nem tartja be a szabályokat a kifizetések teljesítése során. 

A számvevők 24 ügynökség szerződésében tártak fel különböző közbeszerzési hiányosságokat (2020-ban ez a szám 14, 2021-ben 22 volt), így nem volt biztosított a lehető legjobb ár-érték arány.

A számvevők összesen 48 észrevételt tettek az ügynökségek közbeszerzési gyakorlataival kapcsolatban (2020-ban 18-at, 2021-ben 34-et), és egyes ügynökségeket újabb hibák miatt ismét kérdőre kellett vonniuk. Ezek a megjegyzések tették ki a számvevők által azon 36 ügynökség számára kiadott feljegyzések közel felét, amelyek esetében javításra volt szükség, például a közbeszerzés, a költségvetés-tervezés, a munkaerő-felvétel és a kontrollok terén.