Stagnált az olasz gazdaság a harmadik negyedévben az Istat statisztikai hivatal kedden közzétett előzetes adatai szerint. Ez jobb teljesítmény a második negyedéves 0,4 százalékos zsugorodásnál, azonban a növekedési várakozásokat alulmúlta, és éves szinten is alacsony. Elemzők a bruttó hazai termék (GDP) 0,1 százalékos növekedését várták negyedéves és éves szinten is az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában.

Industrial area italy
A nagyobb gazdasági ágazatok közül egyedül az ipar nőtt a harmadik negyedévben Olaszországban.
Fotó: Getty Images

Olaszország a stagnálással, azaz a nullaszázalékos növekedéssel épphogy elkerülte, hogy technikai recesszióba kerüljön. 

Az akkor fordul elő, ha két egymást követő negyedévben is zsugorodik a gazdaság. A második negyedévben a csökkent 0,4 százalékkal negyedéves alapon, 0,3 százalékkal pedig éves szinten.

A központi statisztikai hivatal szerint a szerény GDP-adat a csökkenő belső fogyasztás és pozitív külkereskedelmi mérleg miatt alakult ki. Az Istat közölte azt is, hogy amíg az ipar nőtt, addig a szolgáltatások stagnáltak, a mezőgazdaság pedig visszaesett a harmadik negyedévben.

Az olasz GDP alakulása 2023. III. negyedév
 

Az olasz gazdaságnak az Európai Központi Bank és a kormányzati politikai is nehézséget okoz. Az EKB egyrészt magasan tartja a kamatokat, Giorgia Meloni kormánya pedig még mindig nem érte el, hogy hozzáférjen a Covid–19 járvány utáni uniós helyreállítási alaphoz. A pénzügyminisztérium szeptemberben megvágta az idei növekedési kilátásokat 1 százalékról 0,8 százalékra, a 2024-est pedig 1,5 százalékról 1,2 százalékra.