Már a háromnegyedét is feldolgozták a lengyel országgyűlési választáson leadott voksoknak – ez derül ki a lengyel választási bizottság legfrissebb adataiból.

Kaczynski és a PiS megnyeri a lengyel választást, de egyedül biztos nem tud kormányt alakítani. Fotó: AFP

Ez azt jelenti, hogy eddig csaknem 15,5 millió voksot összesítettek, ami mintegy 78 százalékos arány. A 31 497 választási körzetből 24 471-ben végeztek a számolással. Az eddigiekhez képest nincs változás a rangsorban.

  • Változatlanul a regnáló kormánypárt, a PiS az első 36,91 százalékos aránnyal.
  • A legnagyobb ellenzéki párt, a KO a második 29, 24 százalékkal.
  • A Harmadik Út tömörülés, ami a mérleg nyelve lehet, 14,48 százalékon áll.
  • A Nowa Lewica 8,3 százalékot szerzett.
  • A Konfederacja 7,24 százalékos eredménynél tart.
  • A Párton kívüli Önkormányzat pedig 1,88 százalékot hozott össze.

Az erőviszonyok lényegében a vasárnap esti urnazárás óta változatlanok, azonban a pártok egymáshoz viszonyított előnye/hátránya már közel sem állandó. A legfontosabb párharc a PiS és a KO között zajlik, itt pedig egyértelműen az látszik, hogy az olló szűkül, Kaczynski pártjának fórja egyre olvad. Ez ma reggel még 15 százalékos is volt, ehhez képest mostanra lefeleződött 7,5 százalékra. Ha tovább folytatódik ez a trend, a PiS elsősége nincs veszélyben és minden bizonnyal meg fogja nyerni a választást. Más kérdés, hogy ezzel nem megy semmire, mivel koalíciós társat kellene találnia ahhoz, hogy kormányon tudjon maradni.

Ugyanis az ellenzék formálódó koalíciója, a KO–Harmadik Út–Nowa Lewica együttesen bőven 50 százalék fölötti részt képvisel, amivel kényelmes többséget tud felmutatni a lengyel parlamentben, a szejmben. Hogy pontosan kinek hány képviselője lesz, az néhány óra múlva véglegesen eldőlhet. Ha ugyanis a szavazatok összeszámlálása ilyen tempóban halad, este 8 óra körül végeredményt lehet hirdetni.

Mindenesetre jelenleg a PiS 204, a KO 145, a Harmadik Út 65, a Nowa Lewica 24 és a Konfederacja 22 országgyűlési képviselőt adhat. Ez biztosan változni fog még az esti órákig.