A Nagy-Britanniából az Európai Unióba irányuló szépségápolási termékek exportja több mint 850 millió fonttal – közel egymilliárd dollárral – csökkent a Brexit óta, mivel az elhúzódó határellenőrzések és a megnövekedett vámok beszakították a megrendeléseket – írta a Bloomberg.

A jelentéssel párhuzamosan a British Beauty Council bejelentette, hogy Kate Moss szupermodellt választották meg az iparág globális nagykövetének.
Fotó: Angela Weiss / AFP

Az Oxford Economist pénteken kiadott jelentése, amelyet a British Beauty Council (BBC) megbízásából készített, megállapította, hogy a brit szépségipari vállalatok katasztrofális károkat szenvedtek 2017 és 2022 között, elsősorban az EU-ból való kiválást következő kereskedelmi akadályok miatt.

A koronavírus-járvány és a jelenlegi gazdasági problémák jelentős nyomást helyeztek a szektorra, de az első és egyben legnagyobb csapást a Brexit mérte ránk, amely gyakorlatilag bezárt minket a szigetekre

– nyilatkozta Millie Kendall, a BBC vezérigazgatója. A SpaceNK és a L’Oreal UK által szponzorált kutatás alapján az Egyesült Királyságból az európai kontinensre, az ország legnagyobb piacára irányuló testápolási termékek exportja a nemzetközi átlagokhoz képest erősen lecsökkent, és ez a trend közvetlenül a blokkból való kilépés után indult el.

A csoport a jelentést a British Beauty Week szépségipari fesztivál alatt tette közzé, nem sokkal azután, hogy Kate Moss angol szupermodellt nevezték ki az ágazat globális nagykövetévé.

A Brexit hatásai ebben a szektorban különösen kemények voltak, ugyanis a testápolással rengeteg kis- és középvállalkozás foglalkozik, amelyek nem tudnak lépést tartani a magas vámokkal. A Skinesis nevű brit márkának például teljesen le kellett állítania a spanyol és olasz értékesítéseit is, miután kiderült, hogy az áraik túl magassá váltak a helyi vásárlók számára – ezeken a piacokon  csak úgy maradhattak volna fenn, ha helyi raktárakat hoznak létre az unióban.

A jelentés szerint a brit szépségápolási termékek exportja 2010 és 2016 között évente átlagosan 3,1 százalékkal nőtt – a blokkból való kilépés óta azonban már az évi 5-6 százalékos csökkenés a jellemző.

A Brit Kereskedelmi Kamara által korábban készített felmérés szerint a brit exportőrök 49 százaléka számolt be arról, hogy komoly akadályokba ütköznek az Egyesült Királyság és az EU közti kereskedelemben, és csak nehezen tudnak alkalmazkodni az új rendszerhez.

Botoxért sürögnek Walesben az angol tinik, nem törődve azzal, mi történhet

Angliában 2021-ben betiltották a botoxot 18 éven aluliak számára, az Egyesült Királyság más részeiben azonban nem. Botox-kezelésért tódulnak ezért az angol tinédzserek Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba.