Extra

Botoxért sürögnek Walesben az angol tinik, nem törődve azzal, mi történhet

Angliában 2021-ben betiltották a botoxot 18 éven aluliak számára, az Egyesült Királyság más részeiben azonban nem. Botox-kezelésért tódulnak ezért az angol tinédzserek Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba.

Ismert dolog, hogy a plasztikai sebészet, a botoxkezelés egészségügyi kockázatokkal jár, különösen a még fejlődő szervezet számára, ezért sok helyen ezeket korhatárhoz kötik, miként Magyarországon is. Angliában csak két éve vezették be a 18 éves korhatárt, a helyi tinédzserek azonban maguk szeretnék eldönteni, mi jó nekik, hiába lesz esetenként aztán nagyon rossz, és nem nehéz megtalálniuk, hogyan kerüljék ki a tiltást.

Close,Up,Of,Beautician,Expert's,Hands,Injecting,Botox,In,Female
Botox, tinédzserek, Anglia.
Botox, ajakfeltöltés, és a többi beavatkozás: fiatalok számára különösen kockázatosak. Fotó: Shutterstock

Szilikont, botoxot az Egyesült Királyság egyéb részein is be lehet szerezni, csak annyit kell tenni, hogy átkirándulunk Walesbe, Skóciába vagy Észak-Írországba. Ezekben az esetekben már nem a botox árak számítanak, hanem az elérhetőség, a távolságok pedig nem túl nagyok. A botox megállíthatatlan, az igény a plasztikai kezelésekre még a gazdasági értelemben nehéz időszakokban sem szűnik meg, és a szebbé válni vágyó angol tinik sem akarnak kimaradni.

Nem elszigetelt esetekről van szó. A betiltó döntés előtt a brit egészségügyi minisztérium felmérte a piaci szegmenst, és azt találta, hogy 2020-ban 40 ezer botoxkezelést hajtottak végre 18 éven aluliaknak, illetve 2016 és 2020 között 29 300 ráncfeltöltést.

A Save Face (magyarul Arcmentés), a nem sebészeti kozmetikai beavatkozásokat végzők kormányzati nyilvántartója arról kap értesüléseket, hogy a 18-on aluliak Angliából Walesbe és Skóciába utaznak kikerülni a tiltó törvényt. Holott a botox és a feltöltés mellékhatásai nagyon komolyak is lehetnek, különösen a még fejlődőben lévő fiatalok számára.  

Ahhoz, hogy tetoválást szerezhess, a teljes Egyesült Királyságban legalább 18 éves kell hogy legyél. A kormányzat elismeri, hogy egy gyermek számára életre szólók lehetnek egy tetoválás hatásai, amelyeket később esetleg megbán, de az egészségügyi kockázatok minimálisak. Ezt észbe idézve különösen aggasztó a Botox és a bőrfeltöltések szabályozásának a hiánya, hiszen súlyos mellékhatásokkal járhatnak, mint lyukak az egész arcodon, elformátlanodás vagy akár a halál

– idézte a euronews.com Ashton Collinst, a Save Face társalapító igazgatóját. 

Ami látszik, az a jéghegy csúcsa, és a tinédzserek különösen veszélyeztetettek

Szélsőséges esetekben a kezelés teljes szövetelhalást, vagy akár vakságot is okozhat. Erről nyilatkozott a portálnak dr. Anjali Mahto londoni dermatológus is, aki szerint a betöltések számtalan kockázattal járnak a fiatalok számára.

Fiatal alatt 25 éven alulit értek. A bőr kezelése ilyen fiatalan rengeteg komplikációhoz vezethet. Ilyen lehet a természetellenes arckifejezések, aszimmetria kialakulása, szélsőséges esetekben, illetve rossz kezekben végleges kár az arcvonásokban

– figyelmeztetett a szakorvos. Szakértők szerint a botox ideiglenesen megbénítja az megcélzott terület arcizmait, és hosszú távra megakadályozhatja a természetes mozgásukat.

Collins szerint hozzájuk csak az esetek töredékéről juthat el az információ – őket általában csak már akkor keresik meg, ha valami félremegy. Olyan fiatal lányok, mint 15 évesek is fordulnak hozzájuk, gyakran már utolsó reményként, hogy lelkiismeretlen emberek okozta egészségügyi károkat segítsenek helyrehozni – mondta.

Ezek a legújabb plasztikai sebészeti trendek: hasból a fenékbe, arcból az állba vándorol a zsír

Eddig a Kardashian-lányok vagy Jennifer Lopez homokóra alkatát „kérték” sokan a plasztikai sebészüktől, de most, hogy újra hódít a soványság, és Lily-Rose Depp vagy Bella Hadid a TikTok-generáció ikonja, az arcpofa zsírleszívása válhat a legújabb trenddé. Dr. Jancsó Máté plasztikai- és égéssebészeti szakorvost kérdeztük a jelenleg legnépszerűbb beavatkozásokról.

 

botox Anglia plasztikai sebészet mozaik mellékhatás
Kapcsolódó cikkek