Az Európai Bizottság szerint az uniós fogyasztóknak magasabb árakat kell majd fizetniük, hogy a „gig munkások” jobb jogokat kapjanak, de mégis úgy gondolják, hogy a meredek emelések nem fogják megölni a szolgáltatói ágazatokat – írta a Financial Times.

Valdis Dombrovskis - Nicolas Schmit mu
Nicolas Schmit szerint a fogyasztóknak kell állniuk a vállalatok számláit.
Fotó: Anadolu via AFP

A fogyasztóknak meg kell fizetniük az olyan csoportok, mint az Uber és a Deliveroo emelkedő költségeit, amelyeken keresztül magasabb jogokat kapnak a nekik dolgozó alkalmi munkások

– nyilatkozta Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa.

Az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság – az EU végrehajtó szerve – jelenleg egy olyan irányelvről vitázik, amely – ha a tervezet szerint elfogadják – arra kényszerítené a fuvarmegosztó és kézbesítő cégeket, hogy több szociális védelmet nyújtsanak a platformjaikon dolgozó munkavállalóknak.

Az uniós tisztviselők becslése szerint az olyan szolgáltatások, mint az Uber árai ennek következtében 40 százalékkal emelkedhetnek. Schmit pedig biztos abban, hogy ezt a fogyasztók is el fogják fogadni.

Egy gazdaságban vannak fogyasztók és a szolgáltatások termelői. A mi gazdaságunk nem működhet csak a fogyasztó előnye alapján, és figyelembe kell vennie a szolgáltatást nyújtó érdekeit is. Egyensúlyt kell teremteni

– tette hozzá a tisztviselő.

Döntött az Európai Bizottság: Magyarország kaphat pénzt az EU-tól

A szóban forgó összeg egy húszszázalékos előleg, de ez is előrelépés.