Idén rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) importálhat Európa Oroszországból. A januártól júliusig tartó 40 százalékkal volt magasabb, mint a 2021 első hét hónapjában zajló behozatal – derül ki a Global Witness nevű civil szervezet iparági adatokból készült elemzéséből.

Tugboats help the vessel LNG Ogun (C), a gas tanker sailing under the flag of Bermuda, as she leaves the Port of Bilbao bound for the port of Bonny, in Nigeria, after her stopover at the Bizkaia Bay Gas (BBG) regasification plant in Zierbena, 20 km away from Bilbao, on December 21, 2022. Bahia de Bizkaia Gas liquefied natural gas regasification plant gets LNG from tankers from all over the world and transform it into natural gas for domestic, commercial and industrial consumption as well as for the electricity generation. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Fotó: Ander Gillenea / AFP

Az adatok szerint Kína mögött Belgium és Spanyolország volt az orosz cseppfolyósított földgáz legnagyobb vásárlója – írja a Deutsche Wirtschafts Nachrichten. A Belgiumba és Spanyolországba irányuló import 2023 első hét hónapjában jóval magasabb volt, mint az elmúlt két év hasonló időszakaiban. Franciaország továbbra is az egyik legjelentősebb vevője az orosz cseppfolyósított földgáznak, de az első hét hónapban importált mennyiség jóval alacsonyabb volt, mint 2022 és 2021 azonos időszakaiban.

Az oroszországi LNG-behozatal növekedése nagyrészt annak köszönhető, hogy az unió az ukrajnai háború előtt vezetéken keresztül hozatta be a hatalmas mennyiségű orosz gázt, nagyobb mennyiségű orosz LNG-t azonban nem importált.

A Global Witness elemzése a Kpler iparági cég adataira támaszkodik, amely szerint az EU a közelmúltban mintegy 1,7 százalékkal több orosz LNG-t importált, mint tavaly. A januártól júliusig behozott LNG költsége piaci áron 5,29 milliárd euró volt.

Az EU által Oroszországból importált LNG nagy része az orosz Novatek többségi tulajdonában lévő Jamal LNG vegyesvállalattól származik. 

A többi részvényt a francia Total Energies, a kínai CNPC és egy kínai állami vagyonalap birtokolja. A vállalat mentesül az oroszországi exportvámok alól, de jövedelemadó-köteles.

Az EU-ba érkező LNG-export ezért idén milliárdos bevételt hoz az orosz államnak, ellensúlyozva az uniós szankciókat. Az Oroszországból származó import azonban kiszolgáltatottá teheti az EU-t, ha Oroszország esetleg arról dönt, hogy visszafogja az LNG-szállításokat, ahogyan tavaly a vezetékes gázzal tette.

Egy uniós importtilalom a globális kereskedelmi forgalom átrendeződéséhez vezetne, de végső soron Európa találhatna más beszállítókat, Oroszország pedig más vevőket

– mondta Alex Froley, az ICIS tanácsadó cég vezető LNG-elemzője.

A spanyol Naturgy és a francia Total is nagy mennyiségű orosz LNG-re kötött szerződést. Az EU vezetői sürgették a vállalatokat, hogy ne vásároljanak orosz LNG-t. Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter márciusban azt mondta, hogy az orosz LNG-t szankciókkal kellene sújtani, és „abszurdnak” nevezte a helyzetet. Kadri Simson energiaügyi biztos szerint az EU-nak mihamarabb le kell mondania az orosz gázról.

Az EU tisztviselői elkötelezettek amellett, hogy az EU országai 2027-ig mondjanak le teljesen az orosz fosszilis tüzelőanyagokról.

Figyelmeztettek azonban arra, hogy az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz behozatalának teljes tilalma a tavalyihoz hasonló energiaválságot idézhet elő, 

amikor a gáz ára az EU-ban rekordmagasságba, megawattóránként több mint 300 euróra emelkedett.

A Kpler szerint január és július között 21,6 millió köbméter orosz cseppfolyósított földgázt importált az unió. Ez az EU-ba irányuló 133,5 millió köbméteres (82 milliárd köbméter földgáznak megfelelő) teljes LNG-import 16 százaléka. Ezzel Oroszország az EU második legnagyobb LNG-szállítója az Egyesült Államok után.