Összesen 34 embert láttak el szénsavas italmérgezés gyanújával Horvátországban, közülük tízen kórházi is ellátást kaptak. Az esetekben közös, hogy mindannyian a Coca-Cola valamely termékét fogyasztották, írja az Index horvát hírportál. A lap szerint ugyanakkor enyhe tüneteket produkálnak, a betegek közül 32-t hazaengedtek, kettőt pedig még kórházba ápolnak. 

This photograph taken on November 8, 2023 shows a view of the Coca Cola headquarters in Zagreb, Croatia. The State Inspectorate ordered the removal of some Coca Cola products, after several cases of intoxication have been reported. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Fotó: AFP

Mint megírtuk, óriási botrány van kibontakozóban déli szomszédunknál. Szerdán a horvát sajtó vezető hírekben számolt be újabbnál újabb esetekről, akik mérgezés gyanújával orvoshoz fordultak, miután a Coca-Cola szénsavas üdítőjének elfogyasztása miatt rosszul lettek. A varasdi kórház igazgatója, Damir Poljak szerdán megerősítette a sajtónak, hogy kedden, nem sokkal este 8 óra után egy beteg érkezett a kórházba, aki kellemetlen érzésre, valamint a torokban és a garatban égő érzésre panaszkodott.

A beteg megemlítette, hogy a Zágrábból Varasd felé vezető úton szénsavas vizet ivott. Az orvosi kezelést követően megállapították, hogy a torok és a szájüreg nyálkahártyájának kisebb károsodásáról van szó, a diagnosztikai vizsgálatok után hazaengedték

– magyarázta az igazgató, aki hozzátette, hogy az esetet a belügyminisztériumnak is jelezték. A botrány hatására a Coca-Cola bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az érintett italokat. Annak ellenére, hogy belső elemzésük nem mutatott ki szabálytalanságot sem a gyártásban, sem a termékekben, mégis úgy döntöttek, hogy a hatósági vizsgálat lezárultáig ideiglenesen kivonják a forgalomból limitált, üveg csomagolású Römerquelle üditőjüket.

A beszámolók szerint több szupermarket is ennél tovább ment, nemcsak az érintett szénsavas üdítőt zárták ki az értékesítésből, hanem a Coca-Cola Original Taste és a Coca-Cola Zero termékcsalád összes termékét. A horvát sajtó közben azt írja, hogy ahol nem szedték le az összes terméket, ott is visszaesett kereslet a Coca-Cola termékei iránt.

Nyilatkozott Vili Beroš egészségügyi miniszter is, aki szerint a palackok tisztítása során kerülhetett esetleg van az üvegekbe. Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet vezetője nem zárta ki ugyanakkor, hogy szabotázs történt. Hangsúlyozta, hogy minden intézkedést megtesznek és a rendőrség is nyomozást folytat. Elmondása szerint azok a minták, amelyeket megvizsgáltak,  nem mutatnak eltérést a normál értékektől, és biztosan nincs bennük semmi, ami ilyen sérüléseket okozhatna.

Megszólalt a magyarországi Coca-Cola a botrány után, a cég szerint nem kell félniük a magyar fogyasztóknak.