A vártnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés szeptemberben, és félő, hogy a gyárak aktivitása az év végéig zuhanórepülésben fog maradni – derült ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis adataiból.

Metal,Worker,Woman,Operating,Drilling,Machine,Concentrating,On,Her,Job
német
Negyedik hónapja nem tér magához a német gyári aktivitás.
Fotó: Shutterstock

Németországban az ipari termelés 2023 szeptemberében havi szinten 1,4 százalékot zuhant, az augusztusi 0,1 százalékos esést követően, ami sokkal rosszabb, mint a 0,1 százalékos csökkenésre vonatkozó előrejelzések.

 

Német ipari keserv

Ez már a negyedik egymást követő havi csökkenés az ipari aktivitásban, újabb bizonyítékként szolgálva Németország hosszú távú gazdasági gyengeségére.

A legnagyobb zuhanást az autóipar, az elektromos berendezések és a gyógyszergyártás területén mérték, míg a gépipar erősen teljesített a hónap során, a termelés pedig 4,1 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés a beruházási javak, a félkész termékek és a fogyasztási csikkek esetében is csökkent. Az energiatermelés 1,7 százalékot esett, az építőipar pedig változatlan maradt.

2023 harmadik negyedévét figyelembe véve az ipari termelés 2,1 százalékot esett az előző három hónaphoz képest.

Miután a német és a magyar gazdaság ezer szálon, szorosan kötődik egymáshoz, így a német ipari termelés alacsony szintje rossz hír a magyar beszállítók számára is. Ha a német cégek alacsony fordulatszámon pörögnek, akkor a magyar partnereik sem számíthatnak a tőlük érkező rendelések nagymértékű növekedésére. Így tehát az adat végeredményben a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit is befolyásolja – jelen esetben hátrányosan.  

Egyre nagyobb a baj a német gazdaságban – Lesújtó prognózisok érkeznek a gazdaságkutatóktól

Az intézetek szerint legkorábban 2024-ben indul újra a gazdaság növekedése.