Irán lesz csütörtökön az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) emberi jogi fórumának elnöke, amit aktivisták szerte a világon elleneznek. A tiltakozók szerint Teherán alkalmatlan a poszt betöltésére, mivel a rezsim elnyomja, kínozza és kivégzi népe tagjait.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának november 2–3-i szociális fórumát Ali Bahreini, az Iráni Iszlám Köztársaság ENSZ-hez küldött állandó képviselője vezetheti.
Fotó: Ali Bahreini / X

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elnöke májusban döntött úgy, hogy a testület november 2–3-i szociális fórumát Ali Bahreini, az Iráni Iszlám Köztársaság ENSZ-hez küldött állandó képviselője vezetheti.

Josep Borrell, az külügyi főképviselője szerint a kinevezés rendben van az ENSZ regionális rotációs eljárása alapján. A UN Watch emberi jogi szervezet kutatása azonban azt mutatja, hogy az ázsiai csoport, amelyhez Irán tartozik, az elmúlt hat évben négyszer töltötte be a pozíciót, amivel többször került a fórum élére más regionális csoporthoz képest.

Irán kinevezését a tanács még megsemmisítheti csütörtökig egy rendkívüli ülésen – hívta fel a figyelmet Hillel Neuer, a UN Watch igazgatója, aki erre megfogalmazott egy határozattervezetet az országok számára. Az emberi jogi szervezet petíciót is indított Irán elnöklése ellen, amit világszerte 90 ezren aláírtak.

„A teheráni gyilkos rezsim felelős a kivégzések számának növekedéséért, ezeket aránytalanul nagy mértékben alkalmazták a kisebbségek, valamint a nők és lányok elnyomásáért.

A 16 éves Armita Geravand közelmúltbeli halála – miután az iráni erkölcsrendészet megtámadta a metróban, mert nem viselte a kötelező hidzsábot – emlékeztet arra, hogy ez egy olyan kegyetlen rezsim, amely nem tartozik az ENSZ egyetlen emberi jogi testületébe sem, nemhogy az elnöki székbe”

– érvelt Neuer.

A perzsa állam elnöklésének megtiltását az ellenzők szerint alátámasztja az is, hogy az idei Nobel-békedíjat a rezsim egyik bebörtönözöttje kapta.

A bebörtönzött Nargesz Mohammadi kapta a Nobel-békedíjat

A díjjal nemcsak őt, hanem azt a több százezer embert is kitüntették, akik felléptek az iráni elnyomó politika ellen.

 

t