Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa cselekvési tervet jelentett be a 40 éves villamosenergia-infrastruktúra felújítására, hogy az elöregedett hálózat az energetikai átállás felgyorsulásával az új igényeknek, vagyis a megújuló energiaforrások elterjedésének is megfeleljen. Az Európai Bizottság (EB) szerint a hálózatoknak muszáj alkalmazkodniuk egy decentralizáltabb, digitalizáltabb és rugalmasabb rendszerhez, amelyben a háztetőkön elhelyezett napelemek milliói és a helyi energiaközösségek megosztják az erőforrásokat.

An aerial view taken on November 22, 2023 shows a solar farm with wind turbines in the south of Berlin, Germany. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Fotó: AFP

Az EB közölte: a tagállamok közötti, határokon átnyúló infrastruktúrát hét év alatt meg kell duplázni. A brüsszeli testület úgy számol, hogy a jövőben összesen 584 milliárd eurót (221,9 ezermilliárd forint) költhetnek a korszerűsítésekre. Ez teljesítményben kifejezve azt jelenti, hogy 2030-ig 64 gigawattal növelhetik a határokon átnyúló átvitel kapacitását – írja a Reuters.

A következő évekre tervezett számtalan projekt között szerepel a közlekedés villamosítása, valamint új tengeri szélerőművek és naperőművek csatlakoztatása az unió villamosenergia-piacához. Az EB várakozásai szerint a blokk energiaigénye az idei évtől 2030-ig 60 százalékkal nőhet, amihez az ipar, az otthoni fűtés, a gépjárművek és a hidrogénprojektek növekedése is hozzájárul. 

A bizottság 166 új közös érdekű projektet (PCI) jelentett be, amelyek többsége a villamosenergia- és hidrogénágazatban valósulhat meg.

A beruházások fele a villamosenergia-hálózatok korszerűsítését és jobb összekapcsolását, új energiatároló létesítmények létrehozását, valamint 12 tengeri projektet foglal magában az Északi-tengeren, a Balti-tengeren és az Atlanti-óceánon. A listán való szereplés előfeltétele annak, hogy a létesítmények 2024-ben uniós finanszírozásra pályázhassanak.

Simson szerint a megfelelő infrastruktúra megléte a kirakós játék utolsó darabja, amihez hozzátette: a hálózati cselekvési terv megvalósításának 18 hónapon belül meg kell kezdődnie. A szabványosítás pedig létszükséglet, hogy a 2500 energetikai cég ne egyenként hozzon létre különböző szabványokat.

Pénz hiányában megszűnik a rezsicsökkentés Németországban, ám Ukrajna támogatását megduplázzák

Miután a német alkotmánybíróság ítélete miatt év végén megszűnik a gazdasági és stabilizációs alap, amelyből eddig az energiaár-sapkákat finanszírozták, a költségvetésből pedig nem akarnak erre áldozni, januártól a lakossági fogyasztók sorsa is a piaci áraktól függ Németországban – derült ki a pénzügyminiszter rádióinterjújából.