A korábban becsültnél vastagabb pénztárcával fordulhatnak rá az ünnepi vásárlási szezonra az amerikai háztartások, ami a kereskedők mellett az Egyesült Államok gazdaságának is kedvező hír lehet.

Black Friday, promotional shopping day
(FILES) People shop for Black Friday deals in Pico Rivera, California, on November 25, 2022. Once again, US retailers are gearing up for "Black Friday," the annual shopping extravaganza that kicks off the holiday gift-giving season with price discounts and chaotic crowds.Held the day after Thanksgiving and increasingly copied in Europe and beyond, "Black Friday" has evolved into a catchphrase for a multiday period in late November that concludes with "Cyber Monday" and the weekend in between the two events. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
A korábban becsültnél vastagabb pénztárcával fordultak rá az év végére az amerikai fogyasztók. 
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

A San Francisco-i Fed augusztusi adatai szerint a nyár végére már csak 200 milliárd dollár többletmegtakarításuk maradhatott az amerikai háztartásoknak abból, amit a pandémia alatt halmoztak fel.

Ez alapján a jegybankárok arra számítottak, hogy már szeptemberre elfogyhat a rendszerben lévő plusz pénz, ami baljós előjel lett volna a fogyasztás fellegvárának számító ország gazdaságának.

A borús prognózishoz képest kellemes meglepetést jelent, hogy a San Francisco-i Fed minap korrigálta előbbi becslését a Bureau of Economic Analysis (BEA) friss adataival, és ez alapján 

úgy néz ki, a korábban véltnél jóval nagyobb, 430 milliárd dollár többlet megtakarításon ülnek a tengerentúli háztartások

– hívta fel a figyelmet elemzői jegyzetében az Erste.

Ez az összeg 2024 első felében fogyhat majd el, addig élénkítheti a világ legnagyobb gazdaságának teljesítményét, ami 70 százalékban függ a lakossági fogyasztástól. Annál is inkább, mivel a szóban forgó tétel az éves amerikai 1,7 százaléka.

Az Erste szerint egyáltalán nem mindegy az sem, hogy kis többlettel futnak-e neki a háztartások a vásárlási szezonnak vagy anélkül, ahogyan azt a korábbi Fed becslés sugallta. A bankház szerint ennek tükrében már reálisabb a 2023-ra becsült, mintegy 40 milliárd dolláros várható költés többlet tavalyhoz képest.