Egybehangzó sajtóértesülések szerint az Bel- és Igazságügyi Bizottságának december 5-ére tervezett ülésének napirendjén szerepel ugyan a román és a bolgár schengeni csatlakozás ügye, szavazni azonban nem fognak róla, írja a Krónika Online. A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt közli, valószínűleg szerint azért, mert Hollandia – ahol éppen most zajlottak választások, amelyeken a Geert Wilders vezette jobboldali Szabadságpárt végzett az első helyen – továbbra is ellenzi Bulgária csatlakozását. 

CM20231006_Nyírábrány határátkelőhely_HAON (2)20231006 Nyírábrány-Érmihályfalva

A szükséges feltételek meglétével október 1-től a 3,5 tonna össztömeghatárig megnyílt a Nyírábrány–Érmihályfalva határátkelő. A magyar–román határ forgalmáról, tapasztalatairól a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságot kérdeztük.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló20231006 Nyírábrány-ÉrmihályfalvaA szükséges feltételek meglétével október 1-től a 3,5 tonna össztömeghatárig megnyílt a Nyírábrány–Érmihályfalva határátkelő. A magyar–román határ forgalmáról, tapasztalatairól a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságot kérdeztük.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda

Mivel pedig a két ország felvételét „csomagban” kezelik, inkább elhalasztják a szavazást.

A lap emlékeztet arra, hogy a Bel- és Igazságügyi Bizottság tavaly decemberi ülésén Ausztria is vétózott, és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter épp a múlt héten erősítette meg, hogy a bécsi kormány álláspontja változatlan: amíg a külső határok ellenőrzését nem erősítik meg, és nem szorítják vissza az illegális migrációt, nem időszerű a schengeni övezet bővítése, mivel a schengeni rendszer nem működik. 

Ahhoz, hogy egy országot felvegyenek a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetbe, az összes tagállam jóváhagyása szükséges.

Mint ismert, Romániának és Bulgáriának eredetileg 2011-ben kellett volna a schengeni térséghez csatlakoznia, azonban azóta több nyugat-európai tagállam sorozatosan kifogásokat emelt a felvételük ellen, kezdetben a korrupció és az igazságszolgáltatás reformjának elmaradása miatt.

Miután tavaly decemberre úgy tűnt, hogy ezeket az aggodalmakat sikerült eloszlatni, és minden tagállam elismerte, hogy a két ország teljes mértékben teljesíti a schengeni csatlakozás technikai feltételeit, az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának december 8-i ülése előtt Hollandia és Ausztria is kifogásokat emelt. 

Hollandiának Bulgáriával van problémája: a holland kormány szerint a balkáni országban problémák vannak a jogállamisággal, ezért azok megoldásáig nem támogatja a schengeni csatlakozását. 

fogalmaz a lap, hozzátéve, hogy Romániával nincsenek problémái, de mivel a két ország csatlakozásáról csomagban szavaztak, a Bulgáriával szembeni vétó Romániát is érintette.

Ausztria jelezte: mivel nem tartja kielégítőnek az uniós külső határok védelmét, mert egy év alatt több mint százezer migráns érkezett EU-tagállamokon keresztül az országba, nem támogatja a schengeni övezet bővítését. A vétóról való lemondás fejében Bécs a határőrizet szigorítását és a kitoloncolást lehetővé tevő uniós jogszabályokat követel.

Románia és más európai országok lobbija ellenére Karl Nehammer osztrák kancellár továbbra sem hajlandó módosítani álláspontját.