A svájci SwissWinds Holdingban és leányvállalataiban vásárol 25 százalékos részesedést a MET Csoport Green Assets divíziója – derül ki a MET Csoport hétfői közleményéből. A két vállalkozás első közös projektje egy Délnyugat-Svájcban található szélerőmű lesz.

A SwissWinds a svájci szélenergia-szektor aktív szereplője, így 

ez a cég építette Európa legmagasabban fekvő szélerőműparkját a tengerszint felett 2478 méteren található Nufenen-hágón. 

A vállalkozás a következő években további új projektek építésére, illetve építésre kész állapotra hozására készül, főként az ország délnyugati területén található Wallis kantonban.

OLIVIER MAIRE/swisswinds
Gries SwissWinds
Fotó: Olivier Maire / SwissWinds

Martin Senn, a SwissWinds alapítója hangsúlyozta, hogy a téli hónapokban a szélturbinák biztosítják az elektromos áram 60 százalékát, amikor Svájc ellátási hiány kockázataival néz szembe a villamos energia terén. A szélenergia ezért a svájci energiabiztonság fontos pillére.

A svájci, baari székhelyű MET Green Assets Holding AG alapelve, hogy a megújuló energiára áttérés kulcsfontosságú egy élhető bolygó megteremtéséhez, ezért Európa-szerte megújulóenergia-projektekbe fektet be, ezen belül is a szárazföldi szél- és a napenergiára összpontosítva.

A MET Csoport dinamikusan növekvő, megújuló energiával foglalkozó divíziója ezért – a SwissWinds Holdingban és leányvállalataiban szerzett 25 százalékos részesedése révén – a SwissWinds stratégiai partnerévé vált. A két partner közösen szélerőműprojekteket valósít meg Svájcban.

Christian Hürlimann, a MET Csoport megújuló energiaforrásokért felelős vezérigazgatója örömét fejezte ki a részesedés megvásárlása kapcsán, ami azért is mérföldkő, mert ezzel a MET Green Assets Holding először folytat üzleti tevékenységet a vállalatcsoport központi piacán.