Romániában több megyei nyugdíjhivatal, foglakoztatási ügynökség, munkaügyi és munkavédelmi felügyelőség zárva maradt hétfőn a magasabb béreket követelő dolgozók sztrájkja miatt, ezért kérdéssé vált, megkapják-e időben a nyugdíjakat, munkanélküli segélyeket és egyéb szociális juttatásokat az arra jogosultak – tudatta hétfőn a Digi24 hírtelevízió.

Defocus,Romanian,Football,Team.,Supporters,On,Stadium.,Romania,Flag,And
Fotó: Shutterstock

A munkaügyi minisztériumhoz tartozó intézmények szakszervezeti szövetsége (FSMM) általános sztrájkot hirdetett hétfőn, miután a kormány a szerdai kétórás figyelmeztető sztrájk után sem tett lépéseket az érdekvédelmi szervezet követeléseinek teljesítése, az ágazatban dolgozók által sérelmezett igazságtalanságok kiküszöbölése, a munkafeltételek javítása érdekében.

A hírcsatorna helyszíni tudósításai szerint 

a nyugdíjhivatalok több megyében napi egy órára korlátozták az ügyfélfogadást, az alkalmazottak utcára vonultak. 

Azt állítják: a kétszámjegyű ellenére nyolc éve nem részesültek béremelésben, havi fizetésük 2–3 ezer lej (153 ezer–230 ezer forint) maradt, ami szerintük csaknem 30 százalékkal kisebb a közigazgatásban dolgozók nettó átlagbérénél.

Örülhet Románia: jó nevű amerikai helikoptereket kaptak

Románia szovjet gyártmányú szállítóhelikopterei használhatatlanná váltak. Ezért is vált sürgőssé a korszerű helikopterek beszerzése.

Az FSMM sztrájkját hétfőn szolidaritásáról biztosította a statisztikusok szakszervezete, amely szintén munkabeszüntetést helyezett kilátásba, ha a kormány nem emeli a béreket. Az érdekképviselet azt írta nyílt levelében: a statisztikusok is meg fognak feledkezni az infláció, a a külkereskedelmi mérleg és természetes szaporulat adatainak összegyűjtéséről és feldolgozásáról, miként a bukaresti kormány is megfeledkezett arról a július 13-án elfogadott memorandumról, amelyben a statisztikusok bérköveteléseinek rendezésére tett ígéretet.