BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós költségvetés: megbízható információkra volna szükség az Európai Számvevőszék szerint

Nemcsak az Európai Bizottság következtetéseivel nem ért egyet az Európai Számvevőszék, de hibából is többet talál az európai költségvetési gazdálkodás kapcsán. Ráadásul az EU-s költségvetés sem immunis az inflációra, illetve a kamatlábak változására sem.

Lényegre törően összegezte a legfrissebb jelentését az Európai Számvevőszék: közölte, hogy az EU-s költségvetés eredményeiről szóló beszámoláskor az Európai Bizottság (EB) optimistább, mint a számvevők. Főleg a kiadási oldalon térnek el a vélemények, és hibákból többet talált az ellenőrző szerv.

Banknotes,And,Coins,In,Front,Of,The,Flag,Of,The
Az európai pénzügyeket szúrós szemmel vizsgálják: jelentés készült a jelentésről is.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Számvevőszék jelentéseinek sorában a gazdasági kormányzásról elkészített általánosabb riport után a költségvetés következett, ám e tekintetben sem rózsás a kép.

A kohéziós kiadásoknál volt a legnagyobb különbség 

Pénzügyi beszámolási csomagjának részeként az EB rendre közzéteszi éves irányítási és teljesítményjelentését (AMPR), ennek révén a politikai felelősség is terheli az EU-s költségvetés irányításáért. A számvevők tehát megvizsgálták, a bizottság miként készítette el a 2022-es AMPR-t – beleértve a kapcsolódó ellenőrzéseket is, amelyekhez a számvevők nyomban hozzátették: arra kérték az Európai Bizottságot, hogy teljesítsen jobban az adatgyűjtés, a nyomon követés és a teljesítményjelentés terén. 

A számokra térve: az Európai Unió 196 milliárd euróra (74 ezermilliárd forintra) rúgó költségvetési kiadásait illetően a számvevők sokkal több kifizetési hibáról számoltak be, mint az EB: 1,9 helyett 4,2 százalékról. 

A legnagyobb különbség a kohéziós kiadások területén volt, amelyek összesen 79 milliárd eurót (29,8 ezermilliárd forintot), másképp az EU-s költségvetés 40 százalékát tették ki: 

a számvevők itt 6,4 százalékos hibaarányról számoltak be, míg a bizottság maximális becslése 2,6 százalék volt. 

Megbízható információkra volna szükség

A jelentés foglalkozott a 723 milliárd euró összegű, koronavírus-járvány után létrehozott helyreállítási alappal, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközzel (RRF) is. Itt a mérföldkövekkel és célértékekkel kapcsolatban találtak gondokat, miközben az EB arról számolt be, hogy „a 2022-ben teljesített kifizetések tekintetében mindegyik kielégítően teljesült”. 

Business,Team,To,Calculate,Financial,Information,To,Invest,In,New
Más hibaszázalékokat talált az Európai Bizottság és az Európai Számvevőszék.
Fotó: Shutterstock

Amolyan ráadásként a Számvevőszék megemlítette, hogy az EB 9 milliárd euróval (3400 milliárd forinttal) túlbecsülte a közös agrárpolitika (KAP) éghajlat-politikai kiadásokhoz való hozzájárulását.

Habár a Bizottság magas szintű jelentéstételre vonatkozó eljárásai összességében továbbra is jók, még mindig van lehetőség a teljesítményadatok minőségének javítására, emellett a költségvetési teljesítményről szóló jelentései gyakran pozitívabb képet mutatnak, mint a mi eredményeink

– nyilatkozta a szlovén Jorg Kristijan Petrovic, az áttekintésért felelős számvevőszéki tag. Hozzátette: az EU-s költségvetés alapvető fontosságú eszköz a célok eléréséhez, és az EU felügyeleti szerveinek megbízható információkkal kéne rendelkezniük róla.

Mi újság a 453 milliárd eurós kötelezettségvállalással? 

Pozitívumok is akadtak természetesen, a fő pénzügyi követeléseknél például nem találtak egyéb következetlenségeket. 

Említésre méltó persze a kamatlábak és az infláció emelkedése, ami nyomja az EU-s költségvetést is, illetve hogy az EB a saját áttekintésében nem tért ki a 453 milliárd eurónyi költségvetési kötelezettségvállalásra, ugyanakkor a Számvevőszék jelezte: tudja, hogy az EB a hosszú távú előrejelzéseiben igenis számol e tétellel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.