Az ohiói egészségügyi hatóságok az elmúlt napokban arra figyelmeztettek, hogy az államban megszaporodtak a tüdőgyulladásos esetek a gyermekek körében – adta hírül a The Independent.

Mycoplasma pneumoniae blood test, conceptual image
Fotó: Science Photo Library via AFP

A Warren megyei egészségügyi körzet szerdai közleménye szerint augusztus óta 145 tüdőgyulladásos esetet jelentettek három és 14 év közötti gyermekeknél. Az egészségügyi körzet keddi első sajtóközleményében megerősítette, hogy a terjedő betegség az átlag feletti esetszámok miatt „járványnak” minősül.

A közelmúltban megjelent sajtóhírek összehasonlították a mikoplazma tüdőgyulladás, azaz a „fehér tüdő szindróma” eseteinek megugrását Ohióban és Kínában egyaránt, párhuzamot vonva a kettő között. Az amerikai állami egészségügyi tisztviselői azonban arra figyelmeztettek, hogy a járvány nem kapcsolódik Kínához – vagyis az ohiói orvosok által észlelt törzsek szerintük nem terjednek országról országra.

Emlékezetes, hogy a múlt héten Németországban bejelentették az első mikoplazmás tüdőgyulladás eseteit, az Egészégügyi Világszervezet szerint viszont akkor még arról számolt be, hogy szó sincs világjárványról. A németeknél is arról számoltak be, hogy a legtöbb ilyen diagnózisban szenvedő beteg gyermek. Az orvosok jelentése szerint a fertőzés 5 és 16 év közötti gyerekeket érintett.