Nemzetközi gazdaság

Az orosz-ukrán háború 647. napja - Putyin készül valamire: durván megemelte a hadsereg létszámát

Az oroszvédelmi minisztérium szerint a NATO egyre agresszívebb. Szerintük kellő válasz adtak erre azzal, hogy majdnem 15 százalékkal megemelték a fegyveres erők létszámát.

Fontos katonai rendeletet írt alá Vlagyimir Putyin pénteken, december 1-jén este. Ebben az orosz elnök arról döntött, hogy jelentősen megemeli az orosz hadsereg eddigi létszámát.

PUTYIN, VlagyimirSzentpétervár, 2023. július 28.
Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. július 28-án.
MTI/EPA/TASZSZ Host/Mihail Tereszcsenko
Putyin készül: durván megemelte az orosz hadsereg létszámát (Fotó: Mihail Tereszcsenko/MTI/EPA)

A döntést és a rendeletet a Kreml a honlapján tette közzé, ami még aznap azonnal hatályba is lépett. Ebben két fő szám jelenti a legfontosabb fejleményt: az orosz elnök

  • egyrészt 2 209 130 főben határozta meg az orosz fegyveres erők létszámát,
  • ebből pedig 1 320 000 fő katona.

A fejlemény még akkor is nagy horderejű, hogy egyébként nem a semmiből következett be. Korábban Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője ugyanis már beszélt arról, hogy 2023-tól kezdődően 2026-tal bezárólag nagyszabású változásokat hajtanak végbe az orosz föderáció fegyveres erőinél. Kilátásba helyezte, hogy a hadsereg létszámát 1,5 millió főre duzzasztják. A tegnapi elnöki rendelet az első lépés a cél elérésében.

Figyelemreméltó az is, hogy a toborzás nem csak az anyaország területén megy végbe, hanem az Ukrajnában megszállt új "orosz" régiókban is, ahol kiképzési infrastruktúrát hoznak létre.

Hány fővel nő az orosz hadsereg?

A török állami hírügynökség, az Anadulu arról számolt be szombat reggel, hogy Putyin a pénteki döntésével 

hozzávetőleg 170 ezer fővel növelte a hadsereg létszámát.

A legutóbbi, az idén január 1-jén aláírt hasonló rendeletben ugyanis még az állt, hogy az orosz hadsereg létszáma 2 039 758 fő, közülük pedig 1 150 628-en katonák. Ebből tehát kiderül, hogy kifejezetten a fegyveresek számát emelték meg, nem pedig az egyéb állományban lévőkét.

Miért emelte meg Putyin az orosz hadsereg létszámát?

Az orosz védelmi minisztérium közleményben indokolta meg a hadsereg felduzzasztását. Leszögezték, hogy nem tervezik a sorkatonaság számottevő kiszélesítését, vagyis nincs szó mozgósításról. Ezzel párhuzamosan közölték azt is, hogy a fegyveres erők létszámának jelentős, majdnem 15 százalékos emelését az ukrajnai "különleges katonai művelet" és a NATO agresszív tevékenysége és terjeszkedése indokolja, mivel ezzel összefüggésben megnövekedett a fenyegetettség. "A fegyveres erők létszámának növelése megfelelő válaszlépésnek tekinthető a agresszív tevékenységére" – írták.

 

15:49

Sorra buknak az ukrán oligarchák - mutatjuk a magyar szálakat is!

Talán a legkülönösebb hatást az Ukrajna elleni orosz támadás az ukrán oligarchákra gyakorolta, akiket, a francia Les Echos gazdasági hetilap a harcok „járulékos áldozatainak” nevez. Csillagaik ugyanis a háború kibontakozásával meredeken zuhanni kezdtek. Ennek egyaránt voltak anyagi és ideológia-politikai okai.

15:34

Zelenszkij őszinteségi rohamot kapott: „elfogyott a nyugati fegyverzet, a háború új szakaszába léptünk”

Az ukrán haderő nyáron indított ellentámadása nem érte el a célját – Volodimir Zelenszkij ezt most először ismerte be egy riportban. A hírről az Euronews számot be. Az ukrán elnök meg is indokolta, mi vezetett ehhez. Nem a lelkesedés fogyott el, hanem a nyugati fegyverzet – fogalmazott világosan.

10:34

Befejezték a németországi kiképzést az ukrán egységek, indulhatnak vissza a frontra

A német hadsereg már a második ukrán katonai egység kiképzését is befejezte a Patriot légvédelmi rendszer kezelésére, a mintegy hetven ukrán katona hat héten át tanult a Bundeswehr egyik bázisán.

Putyin létszám orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek