A törökországi Akkuyu Atomerőmű első erőművi blokkja engedélyt kapott a helyi hatóságoktól az üzembe helyezésre. Az orosz Roszatom állami vállalat december 12-én számolt be erről a Telegramon.

A török atomerőmű húszmilliárd dollárba kerül. Fotó: Horváth Lilla / Világgazdaság 

„A Török Nukleáris Szabályozóügynökség határozata az Akkuyu Atomerőmű első blokkjának üzembe helyezésére vonatkozó engedély kiadásáról megerősíti, hogy teljesítettük a török ​​jogszabályok, az atomerőművek építésére vonatkozó nemzetközi szabványok összes követelményét, és készen állunk a továbblépésre. Új, fontos és felelősségteljes szakaszba lépünk a projekt életében” – írta Anastasia Zoteeva, az Akkuyu Nuclear vezérigazgatója.

A következő lépés az első erőmű üzemeltetési engedélyének megszerzése lesz, amely lehetővé teszi a nukleáris üzemanyaggal való feltöltést és az indítás előtti ellenőrzési műveletek megkezdését. Az Akkuyu Nuclear szakemberei dolgozzák ki a pályázat benyújtásához szükséges dokumentációt.

Az atomerőmű tavaly augusztusban már a negyedik blokk építésénél tartott, emiatt új gyártóüzem nyílt a telephelyén. Az erőmű teljesítménye kétszer nagyobb lesz, mint Paks II.-é, de a működése hasonló elven, orosz nyomott vizes technológián alapul. Az atomerőmű építéséről 2015-ben született meg a megállapodás. A beruházás 20 milliárd dollárba kerül, a négy nyomott vizes reaktor mindegyikében 1200 megawatt lesz a teljesítmény. Hasonló két blokk épül majd a tervek szerint Pakson is.