Az Egyesült Királyság legnagyobb jelzálog-hitelezői szerint a brit az idei 1,8 százalékos árcsökkenés után 2024-ben tovább fog gyengülni – írta a Bloomberg.

Hampstead, North London brit ingatlanpiac
Fotó: Chris Harris

A Nationwide Building Society jelentése szerint egy otthon átlagos költsége most 257 443 font, ami 4,5 százalékkal alacsonyabb a 2022 nyári csúcsnál.

Az aktivitás vagy a lakásárak gyors fellendülése jövőre szinte teljesen kizárható. A fogyasztói bizalom továbbra is gyenge, az ingatlanfejlesztők pedig továbbra is visszafogott új vevői érdeklődésekről számolnak be

– mondta Robert Gardner, a szervezet vezető közgazdásza pénteken.

A Bank of England adatai azt mutatják, hogy a jelzáloghitelek kamatai több mint háromszorosára nőttek a 2022 elején mért szintnek. Ez 2023-hoz képest nagyjából stagnáló lakásárakat eredményezhet jövőre.

A Nationwide az árak stagnálására vagy akár 2 százalékos csökkenésére számít jövőre. Fő riválisa, a Halifax 4 százalékos csökkenést jósolt. Ezek a kilátások azonban sokkal pozitívabbak, mint egy évvel ezelőtt, amikor a közgazdászok 10 százalékos vagy annál is nagyobb visszaesésre számítottak.

A brit lakásár-index alakulása 1 év
 

A brit fogyasztók egyre inkább aggódnak pénzügyi biztonságuk miatt, és 2024 felé közeledve egyre visszafogottabban költöttek, felerősítve a félelmeket, hogy a gazdaság recesszióba csúszhat.

A KPMG UK felmérése szerint a fogyasztók 41 százaléka állítja, hogy anyagilag kevésbé érzi magát biztonságban, mint 2022 végén.

A Barclaycard adatai azt mutatták, hogy a kártyás vásárlások az egyre emelkedő árak ellenére 2023-ban mindössze 4,1 százalékkal nőttek, ami kevesebb mint fele az egy évvel ezelőtti 10,6 százalékos emelkedésnek. A számok azt mutatják, hogy a háztartások visszafogták a ruházkodást, a vendéglátást és a lakásfelújításokat is.

2023 folyamán egyedül Észak-Írország és Skócia volt az, ahol a lakásárak növekedtek: 4,5, illetve 0,5 százalékkal. Kelet-Anglia volt a leggyengébb régió, ahol az árak 5,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A Bank of England meredeken, 2008 óta a legmagasabb szintre emelte az irányadó kamatszintet, ami drámaian visszafogta az ingatlanpiaci aktivitást. Az ingatlanügynökök szerint azonban a jegybank jövő évi kamatcsökkentésére vonatkozó várakozások az elmúlt hónapokban enyhítették a jelzáloghitelek költségeit, és visszaadta a vásárlók egy részének a bizalmat.

A jelzáloghitel-kamatok csökkenésével egyre valószínűbb, hogy a lakásárak jövőre elkerülhetik a zuhanást. Bízunk benne, hogy a piac meg fog erősödni az év első felében

– mondta Andrew Wishart, a Capital Economics vezető ingatlan-közgazdásza.

Ingatlanpiaci válság gyötri az amerikaiakat és a briteket, elszálltak a hitelkamatok, zuhannak az árak

Az emelkedő kamatszint hazavágja a keresletet, szakértők szerint még legalább egy évig esnek az árak.