BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
brit gazdaság

Karácsonyi ajándék: recesszióba csúszhat a brit gazdaság

A szigetországban egyedül a kiskereskedelem tűnik erősnek. Az ünnepi eladások azonban kevesek a brit gazdaság újjáélesztésére.

Az Egyesült Királyság recesszióba csúszhat, mivel a nemzeti statisztikai hivatal (ONS) pénteki adatai alapján a brit gazdaság a július és szeptember közötti negyedévben zsugorodott, komoly fejfájást okozva az eddig bizakodó Jeremy Hunt pénzügyminiszternek. A helyzet azonban még nem menthetetlen, mivel a kiskereskedelem hirtelen lángra kapott.

brit gazdaság
Jeremy Hunt egy napja még a brit gazdaság erejéről nyilatkozott.
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent, az előző három havi stagnálás után, éves szinten pedig tovább folytatódik a gyengülés, mivel július és szeptember között mindössze 0,3 százalékos növekedést produkált.

A közgazdászok megosztottak abban a kérdésben, hogy vajon ez a váratlan zsugorodás a recesszió kezdete lehet-e, azonban kétségtelen, hogy az ország rossz bőrben van: a becslések szerint Nagy-Britannia gazdasága most mindössze 1,4 százalékkal nagyobb, mint közvetlenül a világjárvány kitörése előtt, ami Németország után a második leggyengébb fellendülést jelenti a G7-ek között.

 

Más, pénteken közzétett adatok azonban némileg kedvezőbb jeleket mutattak – a kiskereskedelmi forgalom novemberben a vártnál nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal nőtt októberhez képest, lendületet szerezve az ünnepi időszakra.

Igaz, az eladások volumenének növekedését a fekete pénteki akciók is segítették, a statisztikai hivatal szerint pedig a novemberig tartó három hónapban a forgalom valójában csökkent, és még mindig elmarad a járvány előtti szinttől. Éves szinten azonban a kiskereskedelem ebben a hónapban produkálta az első növekedést 2023 kezdete óta, bár az csak szerény, 0,1 százalékos volt.

 

Az adatok kellemetlenek Jeremy Hunt számára, aki csütörtök este még derűlátóan nyilatkozott a gazdaságról, és még a Bank of England (BoE) kamatcsökkentését is reális lépésnek látta.

Erősödünk, jó pályán haladunk, és az inflációt szépen lefaragjuk, így a jegybank a közeljövőben akár lazíthatna is a monetáris politikáján 

– közölte a pénzügyminiszter. A BoE azonban gyorsan reagált, és figyelmeztetett, hogy még túl korai a gazdasági feltámadásra fogadni.

Gyengén növekszik a brit gazdaság, nem kíméli az infláció

Egyelőre nem túl kedvezők a brit gazdaság előrejelzései, ugyanis az Office for Budget Responsibility jelenlegi számításai szerint a gazdasági növekedés elmarad az előző becslésekhez képest.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.