A brit gazdaság kilátásainak romlása miatt jelentősen csökkent a munkaerő-közvetítőkön keresztül újonnan korlátlan idejű szerződéssel foglalkoztatottak száma júliusban az Egyesült Királyságban. A munkaközvetítőket tömörítő Recruitment and Employment Confederation (REC) és a KPMG közös mutatója 42,4 pontra esett vissza, ami a legalacsonyabb 2020 júniusa óta, amikor az országban szigorú koronavírus-korlátozások voltak érvényben.

London,,Uk,-,June,25,,2017,-,Staff,Serving,Customers
Egyre többen keresik az állandó foglalkoztatás biztonságát.
Fotó: Shutterstock

A felmérés eredménye szerint a munkaerő-kölcsönzés kilenc hónap leggyengébb ütemében nőtt, részben azért is, mert több munkavállaló kereste inkább az állandó foglalkoztatás biztonságát.

Neil Carberry, a REC vezérigazgatója szerint 

a brit ennek ellenére „meglehetősen erős” maradt,

az újonnan foglalkoztatottak számának csökkenése „bizonyos mértékig a normalizálódás jele, ahogy lecseng a járvány utáni fellendülés”, mondta a Reutersnek.

Jó hír viszont a munkavállalóknak, hogy a képzett munkavállalók hiánya és a megélhetési válság okozta nyomás hatására magasak az ígért fizetések, bár a növekedésük üteme 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb.

A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok is megerősítik, hogy némileg lazul a brit munkaerőpiac, ami megnyugtató hír a jegybank számára. A Bank of England a múlt héten 14. alkalommal, immár 5,25 százalékra emelte a kamatlábat, és aggodalmát fejezte ki a gyors béremelkedés miatt.

Croydon,,,London,United,Kingdom,-,07,20,2023,:
Az ingatlanárak így is sokkal magasabbak a koronavírus-járvány előttinél.
Fotó: Shutterstock

A munkanélküliek aránya ugyan 16 havi csúcsra, 4 százalékra nőtt a májussal zárult három hónapban, a reálbérek viszont rekordot jelentő, 7,3 százalékkal növekedtek az előző évhez képest. Ez ugyan még mindig elmarad az inflációtól, amely az Egyesült Királyságban a legmagasabb a legfejlettebb ipari országok, a G7-ek között, és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint ez az idén így is marad.

A BoE friss előrejelzése szerint az az év végére 4,9 százalékosra lassul, ami még mindig a 2 százalékos cél több mint duplája, azt 2025 második negyedévében érik el.

A folyamatos kamatemelések egyre súlyosabb terhet jelentenek a záloghitelesek számára is, és ez egyre jobban érződik az ingatlanpiacon. A Halifax ugyancsak hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint az ingatlanárak júliusban immár negyedik hónapja csökkentek, a júniusihoz képest 0,3, az egy évvel korábbihoz képest 2,4 százalékkal.

Row,Of,English,Terraced,Houses,On,Hilly,Area,In,Crouch
Első lakást sokan akarnak, csak egyre kisebbet.
Fotó: Shutterstock

A visszaesés azonban még mindig kicsi ahhoz képest, hogy milyen mértékben ugrottak meg az ingatlanárak a pandémia alatt. A Halifax statisztikája szerint az átlagárak még mindig 45 ezer fonttal, 19 százalékkal magasabbak a járvány előtti szintnél. (Egy font 452,4 forint.)

Az árakat az első lakást vásárolni szándékozók stabil kereslete tartja fenn, igaz, közülük sokan most már az eredetinél kisebb ingatlanokra vadásznak a magas jelzáloghitel-kamatok miatt.