Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa megismételte, hogy Magyarország nem teljesíti a feltételeket ahhoz, hogy megkapja az uniós támogatásokat, amelyeket az ország jogállamisági hiányosságai miatt zároltak.

A bizottság megállapítja, hogy Magyarország nem fogadott el olyan korrekciós intézkedéseket, amelyek a fennálló problémák megoldására irányulnának

– írta Hahn a Politico című lap által látott levélben.  

BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 19: EU Commissioner for Budget and Administration Johannes Hahn and Spain’s State Secretary for the European Union Pascual Ignacio Navarro Rios hold a joint press conference within the European Union (EU) General Affairs Council in Brussels, Belgium on September 19, 2023. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Az osztrák politikus kizárta a Magyarországnak nyújtott további támogatásokat, miközben 

olyan spekulációk keringenek, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök több uniós pénzt fog követelni cserébe azért, hogy feloldja az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdése elleni vétóját. 

Maga a miniszterelnök határozottan cáfolta ezt, álláspontja szerint a Magyarországnak járó támogatások kérdését nem szabad összekeverni az ukrán helyzettel. „Még mindig vannak olyan kötelezettségvállalások, amelyeket sem helyesen, sem időben nem teljesítettek” – írta Hahn a levélben.  

Mintegy 11,7 milliárd eurónyi uniós támogatás továbbra is be van fagyasztva, vita van Brüsszel és Budapest között az akadémiai szabadságjogokról, a gyermekvédelmi törvényről, valamint a menedékkérőkkel szembeni hatósági bánásmódról.  

Az Európai Bizottság szerdán feloldotta a Magyarországnak szánt 10,2 milliárd euró befagyasztott uniós kohéziós pénzeszközök zárolását, miután az ország igazságügyi reformokat hajtott végre. Ezt a lépést sokan bírálták az európai politikai pártok közül, arra célozgattak, hogy ez az Ukrajnáról szóló tárgyalások feloldásának feltétele volt.