Nemzetközi gazdaság

Lavrov gyávának nevezte kollégáit

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a részükről semmi szükség felülvizsgálni az ukrajnai katonai hadműveletek céljait. A külügyi vezető nem lát tárgyalási hajlandóságot Kijev vagy „gazdái” részéről, nyugati kollégáit pedig gyávának nevezte.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminisztereinek pénteki értekezletén beszélt az ukrajnai háború orosz céljairól és politikai rendezésről. „Nem látunk arra vonatkozó jeleket Kijev vagy gazdái részéről, hogy készek lennének bármilyen politikai rendezésre” – mondta a politikus, így a moszkvai vezetés sem lát okot arra, hogy felülvizsgálja a céljait.

Russian Foreign Minister Lavrov holds a press conference in North Macedonia
Szergej Lavrov az EBESZ találkozóján elmondta, hogy nem lát tárgyalási hajlandóságot Kijev vagy „gazdái” részéről.
Fotó: Furkan Abdula / AFP

A kétnapos konferencia résztvevői az annak idején a hidegháborús feszültségek enyhítésére létrehozott EBESZ célkitűzéseinek aláásásával vádolták meg Oroszországot.

Lavrov gyávának nevezte nyugati kollégáit, Antony Blinken amerikai külügyminisztert és Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét a szkopjei sajtótájékoztatón, amiért azok még érkezése előtt elhagyták Szkopjét. „Miért is van ez? Valószínűleg azt hiszik, hogy ezzel megerősítik az Oroszország elszigetelését célzó terveiket. De szerintem csak gyávák, és félnek a tényeken alapuló, őszinte párbeszédtől” – tette hozzá.

Antony Blinken és Josep Borrell a héten az észak-macedóniai szervezők meghívására szintén Szkopjéba utazott, azonban az amerikai külügyminiszter később Izraelbe ment tovább.

Észak-Macedónia felfüggesztette az orosz tisztségviselőkre vonatkozó repülési tilalmat annak érdekében, hogy az orosz külügyminiszter részt vehessen a szkopjei találkozón. Szergej Lavrov érkezésének hírére, tiltakozásképpen Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminiszterei sem vettek részt az EBESZ-konferencián – közölte az MTI.

Lavrov megérkezett kerülő úton az európai tanácskozásra, de nem akarnak vele egyeztetni a biztonságról

Az EBESZ szkopjei találkozóján több mint ötven ország diplomáciai vezetői vesznek részt, többen azonban bojkottálták a találkozót éppen azért, mert Szergej Lavrov bejelentette részvételi szándékát. Az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és a brit külügyminiszter is még Szergej Lavrov érkezése előtt elhagyta Szkopjét.

 

 

Szergej Lavrov EBESZ ukrajnai háború Észak-Macedónia
Kapcsolódó cikkek