Angola bejelentette, hogy 16 év tagság után kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből (OPEC), mivel az olajkartell által kiszabott kitermelési kvóták katasztrofális károkat okoztak az ország gazdaságában – írta a Bloomberg.

Opec,Symbol,On,The,Oil,Barrel,And,Oil,Pipe,Line olajkartell
Az olajkartell folyamatos termeléscsökkentései Angola gazdaságát fenyegették.
Fotó: Shutterstock

Nehéz döntést kellett meghoznunk, de nemrég egyértelművé vált, hogy az OPEC-ben betöltött szerepünk többé már nem releváns

– jelentette be Diamantino Azevedo ásványkincsekért felelős miniszter a csütörtökön. Angola idén nyáron került összetűzésbe a szervezet vezetésével, amikor bejelentették, hogy 2024-ig a termelés csökkentését rendelték el, hogy a kínálat visszafogásával emeljék fel az árakat.

S bár külső tanácsadók segítségét kérte a szervezet döntésének felülvizsgálatához, az OPEC múlt hónapban újabb csökkentést jelentett be, és napi 1,1 millió hordóra szabta a kvótát.

 

Az ország termelése azonban az elmúlt nyolc évben 40 százalékkal, napi 1,14 millió hordóra esett vissza, a kvóta bevezetése pedig azt jelentette volna, hogy Angolának még kevesebb pénze lenne az elöregedő olajmezőinek a fejlesztésére.

Kormányunk nem járulhat hozzá olyan intézkedésekhez, amelyekkel a gazdaságunkat és a lakosságot károsítjuk meg. Sajnos a szervezet nem hallgatott ránk, ezért kénytelenek vagyunk távozni

– jelentette ki Azevendo.

Az afrikai ország távozásával az OPEC tagsága 12 tagúra csökken. Az elmúlt években több más tag is kilépett a csoportból, különböző okokból, többek között Katar, Indonézia és legutóbb Ecuador is.

Kikelt a spekulánsok ellen az olajkartell

Az OPEC a globális olajkereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését napi 2,46 millió hordóra (bpd) emelte, amely 20 ezerrel magasabb az októberi előrejelzésénél. Jövőre viszont továbbra is napi 2,25 millió hordós keresletbővüléssel számolnak. Az elmúlt hetekben látott csökkenő árakat a spekulánsok aknamunkája okozta – tették hozzá.