Visszatért az élet az Észak-Korea és Oroszország határán lévő egyik eddig elhagyatott kikötőben, szakértők szerint ez újabb jele annak, hogy nőnek a fegyverszállítások az ázsiai országból az ukrajnai frontra.

Employee,In,Gloves,Holds,Riffle,Cartridges,At,Workplace
Valószínűleg katonai felszerelést is tartalmaznak a konténerek.
Fotó: Shutterstock

A najini kikötőről készített műholdfelvételek egyre jelentősebb aktivitást mutatnak október óta, amikor az Egyesült Államok megvádolta Phenjant, hogy fegyverrel látja el Oroszországot, számolt be a Bloomberg. A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott felvételek szerint a szállítmányok több ezer kilométert utaznak a Fekete-tenger közelében található Tyihoreck raktárába, ahonnan aztán Ukrajna ellen használják fel azokat.

Amerikai és dél-koreai források szerint Phenjan több százezer darab lövedéket biztosít az oroszoknak, és ennek a folyamatos ellátásnak még nagyobb jelentősége lehet most, amikor a washingtoni kongresszus és az is megosztott Kijev katonai támogatása ügyében.

Phenjan döntése, hogy ilyen mértékben szállít lőszert, ismét bizonyítja, hogy mekkora veszélyt jelent Észak-Korea a nemzetközi biztonságra

– értékelte a lépést a Royal United Services Institute brit kutatóintézet.

NAMPHO NAVAL SHIPYARD,  NORTH KOREA -- APRIL 27, 2021: Figure 5A. Construction progress of POL quay, April 27, 2021.   NAMPHO NAVAL SHIPYARD,  NORTH KOREA -- APRIL 27, 2021: Figure 5A. Construction progress of POL quay, April 27, 2021.   Analysis by 38 North.  Please use: Satellite image (c) 2021 Maxar Technologies.Analysis by 38 NAMPHO NAVAL SHIPYARD,  NORTH KOREA -- APRIL 27, 2021: Figure 5A. Construction progress of POL quay, April 27, 2021.   Analysis by 38 North.  Please use: Satellite image (c) 2021 Maxar Technologies.North.  Please use: Satellite image (c) 2021 Maxar Technologies.
Csak műholdfelvételekkel lehet követni a forgalmat, mert a hajók kikapcsolják a helyzetjelzőjüket.
Fotó: Maxar

Észak-Korea folyamatosan tagadja, hogy fegyvert szállít Oroszországnak, a műholdfelvételek azonban az ellenkezőjét bizonyítják. Ezek szerint például december 9-én az Egyesült Államok által szankcionált Angara orosz konténerhajó kirakodott Najinban, és láthatóak berakodásra váró észak-koreai konténerek mellette a parton. A felvételek tanúsága szerint folyamatos a hajóforgalom Najin és a Vlagyivosztokhoz közeli Dunaj kikötője között az elmúlt pár hónapban.

Bár azt nem lehet megállapítani belőlük, hogy mi van a szállítmányokban, Jaewoo Shin, a bécsi Open Nuclear Network elemzője szerint a hajók és a konténerek száma alapján egyértelmű, hogy jelentős a forgalom, és valószínűleg fegyvereket és egyéb katonai felszerelést is tartalmaz.

This undated photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 14, 2023 shows transport launchers for tactical missiles lined up during a visit by North Korea's leader Kim Jong Un (not pictured) in a munitions factory at an undisclosed location in North Korea. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT  - EDITORS NOTE: BLURRING IS FROM SOURCE
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Phenjan tagadja, hogy fegyvert szállít Oroszországnak.
Fotó: AFP

Ukrajna közben egyre nehezebb helyzetben van, az év végével elfogy a fegyverek pótlására szánt pénz, ha az amerikai kongresszus nem hagy jóvá egy újabb csomagot – ez azonban igen valószínűtlen, mivel a szenátorok és a képviselők ünnepi szabadságukat töltik. Brüsszel sem képes leszállítani határidőre az ígért egymillió lőszert Kijevnek. Mivel a fronton gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, a Kreml egyre magabiztosabb, hogy Oroszország képes megszilárdítani ellenőrzését a megszállt ukrán területek felett.

A forgalmat Najin és a hidegháború alatt szovjet tengeralattjáró-bázisként szolgáló Dunaj között egyébként csak műholdfelvételek segítségével lehet követni, 

a hajók ugyanis kikapcsolják a helyzetjelzőjüket, így „titokban” teszik meg a viszonylag rövid, 180 kilométeres távolságot.

 Az oroszok részben ilyen „szellemhajókat” használnak az olajszállításra is.