A Politico szúrta ki, hogy a török ​​parlament külügyi bizottsága kedden ismét foglalkozik Svédország NATO-csatlakozásának kérdésével. A cikk megjegyzi, hogy Törökország Magyarország mellett egyike annak a két NATO-tagállamnak, amely még nem hagyta jóvá a svédek csatlakozási szándékát a katonai szövetséghez. A törökök továbbra is azt sérelmezik, hogy Stockholm nem tesz eleget az észak-európai országban élő kurd terroristák megfékezésére.

The,Building,Of,The,Swedish,Parliament,(riksdag),And,The,Riksbank The building of the Swedish Parliament (Riksdag) and the Riksbank Bridge over the Lilla Vartan Strait with the national flag of Sweden in the foreground.
Svédország, kibertámadás
Fotó:  Shutterstock

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban jelezte, hogy a parlament csak akkor ratifikálja Svédország NATO-tagsági kérelmét, ha 

  • az Egyesült Államok F-16-os harci gépeket ad, 
  • Kanada pedig feloldja fegyverembargóját Törökországgal szemben. 

Erdogan szerint a svéd csatlakozás ügyét elősegítené, ha a felek szimultán cselekednek. 

A közelmúltban azonban más feltételt is támasztott: nyáron például közölte, hogy országa csak abban az esetben bólint rá a svédek belépésére az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, ha az Európai Unió is újrakezdi velük a csatlakozási tárgyalásokat. 

A Politico kulcsfontosságú kiállásként jellemzi Magyarország álláspontját az ügyben, miután Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten megismételte, hogy a képviselők részéről nincs „nagy hajlandóság” a svéd pályázat jóváhagyására.