A török parlamentet ösztönözné Svédország NATO-tagsági kérelmének ratifikálására, ha az Egyesült Államok F-16-os vadászépeket adna Törökországnak, Kanada pedig feloldaná a fegyverembargót a muszlim állammal szemben – derült ki  Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédéből. 

BUDAPEST, HUNGARY - DECEMBER 18: Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Hungarian Prime Minister Viktor Orban (not seen) hold a joint press meeting after signing bilateral agreements between Turkiye and Hungary following the meeting of delegations in Budapest, Hungary on December 18, 2023. Emrah Yorulmaz / Anadolu (Photo by Emrah Yorulmaz / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Recep Tayyip Erdogan török elnök F-16-osokat és kanadai fegyvereket vár a svéd NATO-csatlakozásért cserébe.
Fotó: AFP

Törökország 2021 októberében jelezte, hogy negyven F-16-os vadászgépet és 79 modernizációs készletet vásárolna meglévő harci repülőgépeihez. Az amerikai kormány támogatja a 20 milliárd dolláros üzletet, de a törvényhozásban kifogásolják Törökország magatartását az emberi jogok terén, és azt, hogy akadályozza Svédország NATO-ba való belépését.

Kanada beleegyezett abba, hogy újrakezdje a tárgyalásokat Törökországgal a drónalkatrészekre, köztük optikai berendezésekre vonatkozó exporttilalom feloldásáról, miután Erdogan júliusban jelezte, hogy ez esetben Svédország NATO-csatlakozása zöld utat kapna Ankarától.

Kedden a török elnök a magyarországi látogatásáról hazatérőben a repülőgépen kijelentette, hogy

Pozitív fejleményeket várunk az F-16-osokkal és Kanada ígéretével kapcsolatban, ami segítheti a parlamentünk pozitív hozzáállását Svédország ügyéhez. Ezek mind összefüggenek.

Erdogan azt is elmondta, hogy a múlt héten Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megvitatták Svédország NATO-csatlakozásának kérdését is. „A telefonbeszélgetés során Biden úr azt mondta: Ha Svédország NATO csatlakozási kérelmét elfogadják a török a parlamentben, akkor én is elfogadtatom az F-16 vadászgépek eladását a Kongresszusban” –  idézte a török elnököt az MTI.

Erdogan szerint a két kérdés egyidejű megoldásának lehetőségét Hakan Fidan török külügyminiszter is felvetette Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott minapi megbeszélésein. „Ha szimultán cselekszünk, sokkal könnyebben keresztülvihetjük (a svéd csatlakozás ügyét) a parlamentben” – idézte saját külügyminiszterének Blinkenhez intézett szavait az államelnök.

A török elnök korábban más feltételt is támasztott Svédország NATO-csatlakozásának megszavazásához. Erdogan nyáron közölte, hogy országa akkor hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha az Európai Unió újrakezdi Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat. 

Erdogan elámul: nem akármilyen ajándékkal lepte meg Orbán Viktor a török államfőt

A török elnök sok mindent látott már, de ami Magyarországon várt rá, az ritkaságszámba megy.