Sztrájkra szólította fel tagjait vasárnap a németországi mozdonyvezetők érdekképviselete (GDL), miután nem sikerült megállapodniuk a követeléseikről a vasút üzemeltetője, a Deutsche Bahn képviselőivel. A tervek szerint a mozdonyvezetők január 10. és 12. között nem veszik majd fel a munkát, a tehervonatokat vontató mozdonyok vezetői pedig már január 9-én sztrájkba lépnek – írja a Reuters. 

Railroad warning strike - Schwerin
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A GDL már a tavalyi év végén jelezte, hogy az ünnepek után sztrájkba lépnek, tavaly decemberben már tartottak is egy 24 órás figyelmeztető munkabeszüntetést, miután a november végi tárgyalások kudarcba fulladtak.  

Az érdekképviselet azt szeretné elérni, hogy a Deutsche Bahn 38-ról 35-re csökkentse a heti munkaórák számát, emellett 555 eurós béremelést és egy egyszeri 3 ezer eurós inflációs bérkompenzációt követelnek.  

A német pénzügyminiszter üzent a tiltakozó gazdáknak: menjenek haza!

A német pénzügyminiszter szerint a megszorításokra szükség van, és senki nem várhatja el, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a kormány mindenkinek csak adjon.

A mozdonyvezetők tervezett sztrájkja csak csepp a tengerben, hiszen hétfőtől a német gazdák országszerte tüntetéseket szerveznek, a városok és az autópályák közlekedését is megbénítják, tiltakozásul, hogy a 2024-es költségvetésben megvágták a mezőgazdaságra szánt támogatásokat. 

A német kormány megszorításai miatt a gazdák mellett a kamionsofőrök, a közlekedésben és a kereskedelemben dolgozók is megindulnak Berlin felé, hogy aztán január 15-én a Brandenburgi kapunál csúcsosodjon ki az akció. A Német Gazdaszövetség eközben már be is jelentette, hogy január 15-től újabb tiltakozásokat szerveznek Berlinben.

Németország forrong: figyelmeztették az embereket – még most tankolják tele az autóikat és utána maradjanak otthon

Könnyen lehet, hogy hétfőn kezdetét veszi minden idők egyik legsúlyosabb sztrájkja Németországban. Ha ez így lesz, az a német lakosság mindennapjait is masszívan befolyásolja majd.