Christian Lindner, Németország külügyminisztere reagált a Robert Habeck alkancellárral történt incidensre. A kormány ellen tüntető gazdák nem engedték leszállni Habecket egy kompról, végül az alkancellárnak vissza kellett fordulni és a demonstrálók a rendőrökkel is összecsaptak. Lindner az üzente a felháborodott gazdáknak, hogy "forduljanak meg és menjenek haza".

Epiphany meeting of the FDP
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Senki ne hagyja magát kihasználni. Önök eltévedtek, kérem forduljanak meg és menjenek haza 

– mondta a pénzügyminiszter Stuttgartban. Lindner szerint mindenkinek meg van a joga, hogy tiltakozzon a kormány döntései ellen, de ezt csakis a törvényes keretek között, békésen tehetik meg – írta meg a Zeit. A demokratikus rendet fenn kell tartani a miniszter szerint.

Arról is beszélt, hogy az az agresszió, amivel Habeck ellen felléptek a gazdák teljesen elfogadhatatlan. Lindner szerint az anyagi károk, illetve maga a blokád is aránytalan volt, ami nem vezethet máshoz, mint büntetőjogi eljáráshoz.

A németországi gazdák tiltakozását az váltotta ki, hogy a kormány a 2024-es költségvetésében csökkentette volna a mezőgazdasági szereplők támogatását. Többek között megszüntetnék a mezőgazdasági gázolaj támogatását és a gépjárműadó-mentességet a termelők számára. Az intézkedések miatt a gazdák január 8-tól egy hetes tüntetést és sztrájkot hirdettek. A tervek szerint autópályákat és városokat zárnak le Németország minden pontján, ezzel megbénítva az ország közlekedésé. A megmozduláshoz a mozdonyvezető szakszervezet is csatlakozik, akik fizetésemelést és egyszeri prémiumot követelnek. Ez azt jelenti, hogy a közúti és a vasúti közlekedés is megbénulhat Németországban a jövőhéten.

Hétfőtől egész Németország leáll, sosem látott tüntetéshullám kezdődik

Több ágazat is leáll Németországban január 8-tól. A gazdák országszerte tüntetéseket szerveznek, illetve a városok és az autópályák közlekedését is megbénítják. A vasúti közlekedés is leáll, mivel a mozdonyvezetők sztrájkba lépnek.

A tüntetés bejelentése után a kormány engedett a kezdeti terveiből, de a tüntetők szerint csakis a két támogatás eltörlésének teljes lesöprését fogadják el. Lindner szerint mindenképpen szükség van a támogatáscsökkentő programra.

Nem életszerű, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az állam mindenkinek csak ad, de senki nem hajlandó szolidaritani. Ahhoz, hogy a háztartások rezsijét kordában lehessen tartani valahonnan forráshoz kell jutni. Ha új támogatásokat akarunk, akkor a régiekről le kell mondani 

– magyarázta Lindner.

Megszólalt a német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir is. Közölte, hogy a kormány nem fog többé engedni a gazdák zsarolásának. Az agrárminiszter közölte, hogy a gazdáknak joguk van tiltakozni, de a Robert Habeck elleni agresszív fellépés tő is elfogadhatatlannak nevezte.