Januárban tovább enyhült az üzleti tevékenység visszaesése az eurózónában, ám a feldolgozóipar javuló teljesítményét a szolgáltatói szektor továbbra is visszafogja – derült ki az S&P Global szerdai előzetes jelentéséből.

One year Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg
20 March 2023, Brandenburg, Grünheide: Employees of the Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg work on a production line of a Model Y electric vehicle. The Tesla plant was opened and put into operation on March 22, 2022. In the meantime, about 10,000 people are employed there. (to dpa "One year of Tesla plant in Germany - showcase factory and object of dispute") Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) eurózónában
Az eurózónában tovább javul az üzleti hangulat, ám a növekedés még várat magára.
Fotó: AFP

Az S&P Global összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) az eurózónában 47,9 pontra emelkedett januárban az előző havi 47,6-ról. Ez elmaradt az elemzők által várt 48 ponttól, és a BMI már a nyolcadik hónapja nem tudja átlépni a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es szintet.

Az év kezdte pozitív híreket hoz az euróövezet számára, mivel a feldolgozóiparban a tavaly tapasztalt csökkenő tendencia enyhülése tapasztalható. Ezt azonban a szolgáltatások zsugorodása ellensúlyozta

– írta Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

A BMI alakulása az eurózónában 1 év
Az 50 pont alatti érték a gazdaság lanyhulását, az a feletti, az élénkülést jelzi.

A szolgáltatási BMI háromhavi mélypontra, 48,4-re esett a decemberi 48,8-ról, megcáfolva a 49 pontos előrejelzéseket. A 2024-gyel kapcsolatos optimizmust azonban ez sem törte le, az elemzők év végére 59,8 pontra számítanak.

A feldolgozóipari tevékenység, amely az S&P Global szerint 2022 júliusa óta zsugorodik, ebben a hónapban tovább csökkent, bár egyre kisebb ütemben: a BMI a decemberi 44,4-ről 46,6 pontra ugrott, ami jóval meghaladta a 44,8-as becslést.

A nagy uniós gazdaságok közül azonban a német és a francia üzleti lendület is visszaesett, követve az előző havi tendenciákat.

Németországban az összetett BMI 47,1-re csökkent a decemberi 47,4-es értékről, ami a hetedik egymást követő havi visszaesést jelenti – ez messze elmaradt a közgazdászok által prognosztizált 47,8 ponttól. Ezzel párhuzamosan a francai üzleti tevékenység nyolcadik hónapja zsugorodott, és a beszerzésimenedzser-index 44,2 pontra csökkent.

Az S&P Global felmérésének eredménye valószínűleg csalódást fog okozni az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozóinak, akik kétségbeesetten próbálják elérni a 2 százalékos inflációs célkitűzésüket.

Az EKB kamatcsökkentésében a BMI-mutatók kulcsfontosságúak, a januári számok pedig azt mutatják, hogy a még nem érhet véget a jegybanki szigor az unióban

– tette hozzá de la Rubia.

Meglepetésre ismét beköszönt az réme az eurózónában

A legnagyobb inflációt Csehországban mérték, 7,6 százalékot. A közép-európai országok listáján Románia és Szlovákia követi.