BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha mi panaszkodunk a lakásárakra, mit mondjanak akkor a japánok?

Rekordon az ingatlanárak Tokióba és környékén.

Az új építésű lakások átlagára Tokióban tavaly első ízben haladta meg a százmillió jent (241 millió forintot) a növekvő munka- és építési költségek miatt. A rohamos emelkedéshez azonban hozzájárultak a külföldi befektetők is, akik egyrészt kihasználják az alacsony kamatlábakat és a jen gyenge, 33 éves mélypontra zuhant árfolyamát, másrészt Kínából akarnak tőkét átcsoportosítani, ahol az ingatlanválság és a geopolitikai aggodalmak visszafogják a befektetéseket.

Apartment (condominium) in JapanJapan, Skyscraper, Tokyo - Japan, City, Built Structure
Tokió belvárosában szinte megfizethetetlenek az új építésű lakások.
Fotó: Getty Images

A Reuters tudósítása szerint az új rekord átlagosan 114,8 millió jenes lakásár, ami 39,4 százalékos drágulást jelent az előző évhez képest. Így most egy tokiói lakás az országos 4,6 millió jenes éves átlagbér 25-szörösébe kerül.

Tavaly a fővárosban és vonzáskörzetében több mint négyezer luxuslakást dobtak piacra. Tokió belvárosában, a Mita Garden Hills társasházban például egy 376,5 négyzetméteres lakás 4,5 milliárd jenért (10,8 milliárd forint) talált gazdára. A hét épületből álló komplexumban 321 lakást kínáltak eladásra, és akkora volt az érdeklődés, hogy a sorsolással választották ki a jövendő tulajdonosokat.

Mita Garden Hills
Luxuslakások keltek el 4,5 milliárd jenért is.
Fotó: 外観完成予想

A belvárosi ingatlanok gyakorlatilag megfizethetetlenek, az érdeklődök ezért a külvárosok és Tokió vonzáskörzete felé fordultak, de az áremelkedés ott is jelentős, 28,8 százalékos volt tavaly az előző évhez képest. A lakások átlagára ezeken a részeken 81 millió jen volt, ami szintén új rekord.

A szigetországban a több évtizedig tartó defláció és stagnáló gazdasági növekedés után most jelentős fellendülés tapasztalható a befektetésekben mind az ingatlan-, mind a részvénypiacokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.