BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Folytatódik a jegybankárok szélmalomharca, de egyre biztosabbnak tűnnek a kamatpályák

Az Atlanti-óceán mindkét partján egyre korábbra várják a piacok a jegybanki kamatvágásokat, de Lagarde és Powell továbbra sem adja be a derekát, minden fronton hűtik a kedélyeket. A Fed és az EKB kamatpályái azonban a friss adatközlések és a jegybankárok nyilatkozatai alapján egyre pontosabban kirajzolódnak.

Az idén is folytatódni látszik a jegybanki kamatvárakozások körében tavaly megindult kettősség, miszerint a globális monetáris politika vezető szereplői, Jerome Powell, a Fed, illetve Christine Lagarde, az EKB elnöke minden felszólalásukkal igyekeznek elhitetni a piacokkal, hogy az általuk éppen árazottnál később jönnek majd csak a kamatvágások, a befektetők pedig ideig-óráig emésztgetik ugyan a szakértők kommentárjait, végső soron azonban nem változtatnak korábbi vélekedéseiken.

jegybank,
Christine Lagarde, az EKB és Jerome Powell, a Fed vezető jegybankára.
Fotó: AFP

Ez a makacsság azonban nem csak a befektetők pénztárcáját veszélyezteti a rossz lóra tett fogadásaik potenciális elvesztésén keresztül, de a monetáris politika globális alakítására is hatással lehet. Lagarde ugyanis tegnap este a Davosi Világgazdasági Fórumon a Bloomberg TV-nek úgy nyilatkozott:

Az állandó, túlzottan korai kamatvágási várakozások távolról sem segítik az infláció elleni harcunkat.

Ezzel arra a jelenségre utalt, hogy ha a befektetők és a lakosság a monetáris környezet mielőbbi enyhülését várja, jó eséllyel fokozza fogyasztását és befektetési hajlandóságát is, hevítve ezzel a gazdaságot és áttételesen fokozva a pénzromlás mértékét is.

Az Európai Központi Bank feje Davosban kijelentette: a vezető európai jegybankárok körében kezd kirajzolódni a konszenzus a kamatpályát tekintve, eszerint 

az EKB a nyáron indíthatja el monetáris enyhítési kampányát, 

de egyelőre semmilyen döntés nincs bebetonozva, mivel a jegybankárok adatvezérelten döntenek majd, a legfrissebb számokat látva.

Hasonló cipőben jár az amerikai jegybank is

Jerome Powell, az amerikai jegybank feje a tavalyi év második felében eleinte arról próbálta meggyőzni a piacokat, hogy a korai kamatvágások helyett akár még egy-két további emelést is napirenden tartanak a Fed szakértői – a piacok azonban nem hittek neki, és nekik lett igazuk, hiszen decemberben maga Powell is gyakorlatilag elismerte, hogy az idei év már a monetáris lazításról fog szólni. 

A befektetők Powell decemberi beszédét követően változó magabiztossággal ugyan, de egyértelműen elkezdték árazni a márciusi kamatvágást, mint a lazítási kampány kezdőpontját, amit még annak ellenére is 61 százalék feletti valószínűséggel áraznak, hogy kedden a Fed egyik szavazati joggal is bíró elnökségi tagja további óvatosságra intette a piacokat a korai várakozásokkal kapcsolatban.

Elképesztő tempóban szigorították a kölcsönfelvétel költségeit a Fed és az EKB jegybankárai is

A határidős jegyzések árazása szerint a befektetők 97,4 százalékban az tartják valószínűnek, hogy a két hét múlva esedékes, január 31-i Fed-ülésen még szinten maradnak a kamatok, de márciustól szeptemberig minden találkozótól 25 bázispontos enyhítést várnak, amit egy novemberi szünet, majd egy ismételt decemberi vágás követhet.

A piacok várakozásai szerint az évet a 375–400 bázispont közti sávban zárja majd az amerikai irányadó kamat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.