Új napi gázszállítási rekordot döntött szerdán Kína irányába a Gazprom. Ezt az orosz energetikai óriás jelentette be, azt azonban nem közölte, hogy pontosan milyen mennyiséget szállított a Szibéria Ereje vezetéken keresztül.

Gas Drilling & Wells at Gazprom PJSC's Chayandinskoye Field
A Szibéria Ereje 2025-re éri el a teljes kapacitást.
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Azt viszont tudatta a Gazprom, hogy tavaly összesen 22,7 milliárd köbméternyi gázt exportált a vezetéken a világ második legnagyobb gazdaságába; ez majdnem a másfélszerese a 2022-es, több mint 15,4 milliárd köbméternek.

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Oroszország a Kínába irányuló szállításokkal kompenzálja az európai gázeladásokat az ukrajnai háború kitörése óta, ami miatt a Nyugat szankciókkal sújtotta Moszkvát, és mindent megtesz, hogy megszüntesse orosz energiafüggőségét.

A Gazprom közlése szerint a Kínába irányuló 2023-as gázexport 700 millió köbméterrel, vagyis 3,2 százalékkal haladta meg a szerződéses mennyiséget. Azt is megerősítették, hogy 

a Szibéria Ereje a terveknek megfelelően 2025-ben éri el a teljes, évi 38 milliárd köbméteres kapacitást.

Europe Fears Cuts In Natural Gas From RussiaDASHAVA, UKRAINE - SEPTEMBER 18:  A pressure guage stands on a pipe at the Dashava natural gas facility on September 18, 2014 in Dashava, Ukraine. The Dashava facility, which is both an underground storage site for natural gas and an important transit station along the natural gas pipelines linking Russia, Ukraine and eastern and western Europe, is operated by Ukrtransgaz, a subsidiary of Ukrainian energy company NJSC Naftogaz of Ukraine. Ukraine recently began importing natural gas from Slovakia through Dashava as Ukraine struggles to cope with cuts in gas deliveries by Gazprom of Russia. As Russia has cut supplies many countries in Europe that rely heavily on Russian gas fear that Russia will increasingly use gas delivery cuts as a political weapon to counter European economic sanctions arising from Russian involvement in fighting between pro-Russian separatists and Ukrainian armed forces in eastern Ukraine.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
A Gazprom csak a tavalyi teljes gázexport mennyiségét közölte.
Fotó: Getty Images

Oroszország folytatja a tárgyalásokat az új, második vezeték megépítése érdekében is, amely évente 50 milliárd köbméternyi gáz szállítására lesz alkalmas az északi Jamal régióból Mongólián keresztül Kínába – ez a mennyiség megegyezik a 2022-es robbanásban megrongálódott és azóta is használhatatlan Északi Áramlat 1. kapacitásával.

A projekt egyre fontosabb Moszkva számára, amely a Kínába irányuló gázexport megduplázására törekszik, hogy pótolja a kiesett európait. Egyelőre azonban több kérdésben, például az árban sem tudtak megegyezni.

A Reuters számításai szerint 

a Gazprom európai exportja 55,6 százalékkal, 28,3 milliárd köbméterre zuhant tavaly

a csúcsot jelentő, 2018–2019-es 175-180 milliárd köbméterről.