Mivel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke képviselőjelöltként indul a júniusi európai parlamenti választáson, a megválasztása esetén otthagyja az állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetését, a két poszt egyidejű betöltése ugyanis összeférhetetlen. A nagy kérdés az, hogy ki vegye át a helyét az elnöki poszton.

Detail,Of,Silky,Flag,Of,Blue,European,Union,With,Question
Változhat az Európai Tanács elnöke
Az uniós politikusok sebtében keresik az Európai Tanács elnöke utódját, nehogy Orbán Viktorra szálljon a tisztség.
Fotó: Shutterstock

Az új európai parlamenti képviselők legkésőbb július közepéig lépnek hivatalba, így megválasztása esetén Michel addig maradhat ET-elnök. A jogszabályok alapján ilyenkor a soros elnökséget ország vezetője lesz az Európai Tanács (ET), az unió stratégiai döntéshozó szervének elnöke. Mivel az év második felében Magyarország adja az unió soros elnökségét, ez esetben Orbán Viktor magyar miniszterelnök kerülhet Európa első emberei vezetőjének székébe.

Ezt azonban a jelek szerint többen nem szeretnék, így Michel vasárnapi bejelentése után sebtében elkezdték castingolni az utódját, hogy az automatizmus helyett a politikusok döntsenek a személyről. Elsőként Mario Draghi neve merült fel, akiről már korábban felröppent, hogy van, aki a leköszönő Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök székében látna szívesen.

Mit csinál az Európai Tanács elnöke?

Az ET elnöke egy technokrata vezető, aki segíti az uniós tagállamok végrehajtó hatalma első embereinek, azaz az állam- és kormányfők munkáját és tanácskozását. Ez főként azt jelenti, hogy előkészíti és levezeti az üléseket, elősegíti a tagok megállapodását és egységes nézeteit, továbbá az ülésekről jelent az Európai Parlamentnek, és elősegíti a meghozott stratégiai döntések gyakorlatba ültetését. Ezeken kívül az elnök ellátja a testület külföldi képviseletét az unió közös kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatos kérdéseiben, például nemzetközi csúcstalálkozókon vesz részt. 

A 76 éves Draghi ritka nagy vezetői tapasztalattal rendelkezik, vezette már miniszterelnökként Olaszországot, valamint betöltötte az Európa Központi Bank elnöki tisztségét is. A politikus 2022-ben vonult vissza a közélettől.

A Financial Times egy Draghihoz közeli embertől úgy értesült, hogy

a volt politikus egyelőre nem ambicionál uniós vezetői tisztséget, de ha el is fogadna egy esetleges felkérést, ideiglenes betöltésre biztos nem vállalná a posztot.

A lap úgy tudja, hogy az olasz közgazdász mellett az Európai Tanács elnöki tisztségének betöltésére felmerült a spanyol Pedro Sánchez és a dán Mette Frederiksen jelenlegi miniszterelnökök nevei is. Ők azonban politikailag nem semlegesek, kapcsolatban állnak a nagy európai pártcsaládokkal.

Italy's outgoing Prime Minister, Mario Draghi smiles as he leaves after a handover ceremony at Palazzo Chigi in Rome on October 23, 2022. Far-right leader Giorgia Meloni was named Italian prime minister on October 21, 2022 after her party's historic election win, becoming the first woman to head a government in Italy. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Mario Draghi tapasztalt vezető, volt már Olaszország miniszterelnöke és az Európai Központi Bank elnöke is.
Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

Velük szemben Draghi nagy előnye a párthovatartozás hiánya, ami miatt elfogadhatóbb szereplő a tisztségre, amely megköveteli a politikai semlegességet. Igaz, a közép- és kelet-európai tagállamoknak nem feltétlen lehet a legjobb jelölt a volt olasz államférfi, mivel ezek az országok régóta nehezményezik, hogy az unió kulcspozícióiba nyugatiak kerülnek. Ráadásul a közgazdász ellen nem csak az újonnan csatlakozott tagállamok, de Németország is kifogást emelhet. A németek gazdaságpolitikai álláspontja ugyanis merőben eltér az olasz nézetektől.

Draghi jelenleg jelentést ír az versenyképességéről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felkérésére. Következtetéseit várhatóan az Európai Parlamenti választások után teszi közé.

Az EKB volt elnöke, Mario Draghi nagyon negatív jövőt jósol az unió gazdaságának

Kezd az unió körmére égni a migrációs és Az EKB volt elnöke szerint az EU lemaradt globális társaitól.