Nemzetközi gazdaság

Putyin elmondta, hogyan csalták el az amerikai választásokat

Az orosz elnök váratlanul szóba hozta a legutóbbi, vitatott amerikai választásokat, és részleteket közölt, hogyan hamisíthatták meg a végeredményt. Az illetékes amerikai szervek szerint semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy valóban szervezett visszaélésekre került volna sor.

Súlyos kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin kedden, amikor az orosz önkormányzatok vezetőivel tárgyalt. Az orosz elnök azt állította, hogy a legutóbbi amerikai választások eredményét meghamisították.

PUTYIN, VlagyimirSzentpétervár, 2023. július 28.
Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. július 28-án.
MTI/EPA/TASZSZ Host/Mihail Tereszcsenko
Putyin elmondta, hogyan csalták el az amerikai választásokat. Fotó: Mihail Tereszcsenko / MTI / EPA

A történtekről az orosz média számolt be. A téma nyilvánvalóan a közelgő 2024-es USA-elnökválasztás kapcsán bír aktualitással, ezért beszélhetett róla most Putyin. De nemcsak megfogalmazta a már eddig is ismert vádat, hanem azt is elmondta, hogyan csalták el a 2020-as voksolást. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az illetékes amerikai szervek szerint semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, hogy valóban szervezett visszaélésekre került volna sor.  

Mindenesetre az orosz elnök állítja, hogy az amerikai választásokat manipulálták a levélszavazáson keresztül. Egészen pontosan úgy fogalmazott: 

Valószínűleg mindent meg lehet hamisítani, ahogyan az előző választásokat is meghamisították az USA-ban a levélben történő szavazás útján.

De az orosz elnök ennél is tovább ment, és további részletekkel is szolgált a feltételezett csalásról. Az információ forrását nem megjelölve ugyanis azt is közölte, hogy 

Amerikában a szavazólapokat tíz dollárért felvásárolták, kitöltötték és mindenféle ellenőrzés nélkül egyszerűen bedobták az urnákba.

Hogy Putyin mondatainak lesz-e következménye, reagál-e rá az amerikai kormányzat, az rövidesen elválik. Egy biztos: az amerikai kampány zajlik, az orosz fél érdeke pedig, hogy a demokrata vezetés megbukjon. Joe Biden elnök republikánus kihívója jó eséllyel Donald Trump lesz, aki frissen, 51 százalékos eredménnyel megnyerte a republikánus előválasztást Iowa államban. A második helyen Ron Desantis floridai kormányzó, a harmadikon Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet végzett.

Orbán Viktor is gratulált Trump győzelméhez

A két politikus régóta támogatja egymást, Orbán Trump egyik első nemzetközi támogatója volt.

 

csalás Vlagyimir Putyin amerikai választás
Kapcsolódó cikkek