Az euróövezetben az 2023 decemberében 2,9 százalékra nőtt éves szinten, kissé elmaradva az elemzők által várt 3 százaléktól, de így is emelkedő tendenciát mutat a novemberi 2,4 százalékos, több mint kétéves mélyponthoz képest – derült ki az Eurostat által közzétett előzetes becslésekből. Az adat a forintárfolyamra is hatással volt.

Euro,Inflation,Concept,Stagflation,Plunge,Chart,Red,Line,Macro infláció
A novemberi mélypont után újra erősödik az infláció az euróövezetben.
Fotó: Shutterstock

Az energiaárak 6,7 százalékkal csökkentek, míg a szolgáltatások inflációja viszonylag stabilan, 4 százalékon maradt. Az áremelkedés üteme mérséklődött az élelmiszerek, alkohol- és dohányáruk esetében – 6,1-re a novemberi 6,9-ről.

A volatilis élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginflációs ráta is 3,4 százalékra lassult, ami megfelel a várakozásoknak, és 2022 márciusa óta a legalacsonyabb értéket jelzi. Havi szinten a fogyasztói árak decemberben 0,2 százalékkal emelkedtek a novemberi 0,6 százalékos csökkenést követően.

 

Az ipari termelői árak az eurózónában 8,7 százalékkal csökkentek éves szinten az előző havi 9,4 százalékot követően.

Az energiaárak 23,7, a közbenső termékek költségei pedig 5,3 százalékkal estek vissza. Eközben a beruházási javak 3,1, a tartós fogyasztási cikkek 3,4, valamint a nem tartós cikkek inflációja 3,6 százalékra lassult. Az energia nélkül a termelői árak 0,5 százalékkal csökkentek, szemben az előző havi 0,2 százalékkal.

Havi szinten a termelői árak 0,3 százalékkal estek vissza, ami négy hónap óta az első csökkenés.

Ismét gyorsul a német infláció, 5,9 százalékon állt meg az éves ráta

Az energiaárak megtolták a pénzromlást, az élelmiszerárak növekedése azonban visszahúzódóban van.