Leszállás közben a parti őrség repülőgépének ütközött és kigyulladt a Haneda nemzetközi repülőtéren a Japan Airlines (JAL) légitársaság egy érkező utasszállítója: a balesetben a parti őrség öt tagja életét vesztette – frissítette tudósítását az NHK japán közszolgálati televízió hatósági közlések alapján. Az első beszámolók szerint a kimenekített utasok közül senki sem pánikolt, ráadásul mind a 367 utas és 12 fős személyzet biztonságban van, habár legalább 17-en megsérültek és négy utast kórházba szállítottak.

Senki sem tudta, mi történt, amikor kigyulladt az utasszállító hajtóműve.
Fotó: RICHARD A. BROOKS

Romlott a helyzet az első értesülésekhez képest a Tokióban történt repülőgép-szerencsétlenség kapcsán. A japán parti őrség tájékoztatása szerint a Szapporo mellől érkező 

JAL516-os járat egy olyan repülőgépükkel ütközött össze a C-leszállópályán, amely a szigetország nyugati partvidékén található Niigata repülőtérre vitt volna segélyszállítmányt a 48 halálos áldozattal járó újévi földrengés helyszínére. 

A parti őrség gépének hatfős személyzetéből a kapitánynak sikerült kimenekülnie, a többiek életüket vesztették.

Teljesen kiégett az utasszállító

A rendőrség közlése szerint a 17.47-kor landoló Airbus A350 típusú gép 367 utasa és a 12 fős személyzet a csodával határos módon időben ki tudott menekülni a lángoló repülőgépből, legalább 17-en megsérültek, négy utast kórházba is szállítottak.

This photo provided by Jiji Press shows a Japan Airlines plane on fire on a runway of Tokyo's Haneda Airport on January 2, 2024. A Japan Airlines plane was in flames on the runway of Tokyo's Haneda Airport on January 2 after apparently colliding with a coast guard aircraft, television reports said. (Photo by JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
Több mint száz tűzoltóegység vonult a helyszínre.
Fotó: AFP

Az NHK videója azt mutatta, hogy az utasszállító a Haneda repülőtéren landolás közben megcsúszik az aszfalton, nekiütközik a katonai gépnek és lángba borul. Az utasszállító a tűzoltók erőfeszítései ellenére teljesen kiégett – közölte a tévé, de arról nem szólt, hogy a katonai gép is tüzet fogott-e.

Megszólalt a miniszterelnök is

A JAL szóvivője elmondta: az utasszállító az északi Hokkaidó szigeten található Csitosze új repülőteréről indult. A baleset miatt Tokióban a Haneda repülőteret lezárták, és a Naritára irányították át az összes járatot.

A miniszterelnöki hivatal közlése szerint Kisida Fumio japán kormányfő egyeztetésre szólította fel az illetékes hivatalokat a károk mielőbbi felmérése és a nyilvánosság tájékoztatása érdekében.

Az esti sajtótájékoztatón Aoki Norijuki, a JAL biztonságért felelős alelnöke elmondta: 

az utasszállító pilótafülkéjében nem látták a másik gépet a saját landolásuk előtt, ezért kommunikációs zavarra tippelnek a baleset okaként, 

amit viszont nyilvánvalóan a hivatalos vizsgálat fog megállapítani.

JAL catches Fire at Haneda Airport
A Handa nemzetközi repülőtérről minden járatot a Tokió másik végében lévő Naritára irányítottak át.
Fotó: SHUHEI YOKOYAMA

Az Airbus viszont már reagált is, de csak annyit, hogy bejelentette: küldöttséget indít Tokióba, hogy a repülőgépgyártó is kivizsgálja, pontosan mi történt a JAL-nak 2021 novemberében leszállított géppel.

Jelenleg állítjuk össze a csapatot, amely majd segít a hatóságoknak

– írta közleményében az Airbus, hozzátéve, hogy egyelőre tisztázatlanok a baleset körülményei.

Az utasszállítón senki sem pánikolt

Közben a CNN beszámolójában már az utasszállító túlélőit idézték. Egyikük felidézte, hogy normálisan landolt a gép, akkor még semmi sem volt sejthető a pillanatokkal későbbi eseményekből. Utána viszont látták, amint lángra kap a hajtómű, amivel szinte egy időben felszólították őket az evakuációra.

Éreztük a füstöt is, de senki sem pánikolt. Én sem ijedtem meg, mert a megszokottnak tűnő landolás nyomán nem gondoltam, hogy felrobbanna a gép, és úgy véltem, amíg mindenki követi az utasításokat, nem lesz gond

– nyilatkozta az 58 esztendős Jamake Szatosi.