Németországban továbbra is bérszakadék áll fent a nemek között. A nők átlagosan 18 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál – közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis. A közzétett adatok alapján nem mutatható ki lényeges változás 2020 óta a nemek közötti bérszakadék mélységében, de az érték mérséklődött a rendszeres adatfelvétel 2006-os kezdetén mért 23 százalékhoz képest.

Photo,Of,A,Pensive,Thoughtful,Elegant,Caucasian,Business,Woman,,Executive,
Fotó: Shutterstock

A nemek közti kiigazított bérkülönbség 2006-ban 6 százalék volt – közölte az iroda.

A nők keresete az első gyermek vállalásának átlagos életkora után, 30 éves kor felett stagnálni kezd, míg a férfiak továbbra is többet keresnek 

– írják.

A hivatal ezt azzal magyarázza, hogy a nők gyakrabban szakítják meg karrierjüket családi okokból és dolgoznak részmunkaidőben. A nők számára az előrelépés és a fizetésemelés is egyre ritkább az említett kor fölött – tették hozzá.

A nők óránként átlagosan 20,84 eurót keresnek, ehhez képest a férfiak átlagos órabére 25,30 euró. 

Ez a 7 százalékos különbség az egykori kommunista keleten alacsonyabb, míg Nyugat-Németországban a 19 százalékot is eléri.

Egy szerdán közzétett tanulmányban rámutattak, hogy egyre kevesebb nőt neveznek ki vezető német vállalatok élére.

Béremelés 2024-ben: a miniszter megmondta, mennyivel nőhetnek a fizetések Magyarországon – nem elég a tíz százalék

A magyar munkavállalók számára kulcsfontosságú számot ismertetett Nagy Márton. Az idei béremeléseket innentől kezdve ehhez érdemes igazítani.